Izazovi toplih zima i cjenovne politike: Uticaj na poslovanje dva najveća skijaška centra

Izazovi toplih zima i cjenovne politike: Uticaj na poslovanje dva najveća skijaška centra

Proteklih godina, skijaški centri u Bosni i Hercegovini suočili su se s izazovima koje su donijele neuobičajeno tople zime. Posljedice toga osjetile su i dva najveća ski centra u zemlji – KJKP ZOI ‘84 i Olimpijski centar Jahorina.

Prema nedavnim finansijskim izvještajima objavljenim na portalu Akta.ba, KJKP ZOI ‘84 zabilježio je prihod od 9,7 miliona KM u 2023. godini, ali je istovremeno zabilježio gubitak od čak 3,1 miliona KM. Ovi rezultati predstavljaju značajan pad u odnosu na prethodnu godinu, kada je prihod bio gotovo isti, ali je gubitak iznosio znatno manje, samo 358.365 KM.

Jasno je da su kantonalna javna preduzeća, poput “ZOI ’84”, suočena s dugovanjima koja su se godinama nagomilavala, a sada su došla na naplatu. Prema planu restrukturiranja i sanacije za period 2022-2027, očekuje se da će preduzeće izaći iz zone gubitaka u naredne tri godine.

S druge strane, Olimpijski centar “Jahorina” zabilježio je rekordni prihod od 25,4 miliona KM u prošloj godini, uz dobitak od 384.821 KM. To je najveći prihod koji je centar ostvario od svog osnivanja.

Jahorina se istaknula po visokim cijenama tokom protekle zimske sezone, što je dovelo do toga da su skijaški centri u Bosni i Hercegovini postali relativno skupi u poređenju s drugim poznatim skijaškim destinacijama. Osim toga, klimatske promjene su također uticale na poslovanje, prisiljavajući centar na promjenu poslovne strategije kako bi ostao konkurentan.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić, nedavno je istakao ozbiljnost situacije i pozvao na hitno smanjenje cijena kako bi se odgovorilo na trenutne izazove.

Uprkos izazovima, skijaški centri u Bosni i Hercegovini nastavljaju se boriti i prilagođavati kako bi opstali u nepredvidljivom poslovnom okruženju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica