Izazovno doba korone za stomatologe: Kako su se prilagodili i olakšali život pacijentima

Screenshot 1 1424
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dva mjeseca, koliko privatnim stomatološkim ordinacijama nije bio dozvoljen rad zbog pandemije koronavirusa, stvorila su brojne poteškoće, kako struci, tako i pacijentima. Svi termini su morali biti otkazani, svi su osjetili značajne finansijske gubitke, a kontakt sa pacijentima sveden je na telefonske razgovore. Ipak, stvari se postepeno vraćaju na, kako su je mnogi nazvali, novu normalnost. “Pacijenti su jedva čekali da počnemo raditi”, kazali su nam u Poliklinici Dental Ortodont Centar dr Bandić u Sarajevu, gdje od 8 pa sve do 20 sati užurbano rade kako bi nadoknadili propuštene termine, a pritom i zadovoljili sve uslove kako bi, u vrijeme kada korona još uvijek nije iza nas, kao najizloženiji zdravstveni radnici mogli štititi svoje i zdravlje pacijenata.

Šta trebate znati prije dolaska stomatologu

– Ulazak u prostorije poliklinike je s maskom, a svaki pacijent dobije i čiste navlake za obuću.
– Pacijenti se naručuju za termine, tako da nema zadržavanja u čekaonici.
– Pacijenti u polikliniku ulaze bez pratnje, osim ako su djeca.
– U poliklinici popunjavaju formular o svom zdravstvenom stanju.

“I u vrijeme kada nam nije bilo dozvoljeno raditi pacijenti su nas često zvali i pitali za savjete. Posebno su nas trebali naši ortodontski pacijenti kojima trebaju kontrole na mjesečnom nivou. Nije nam bilo nimalo jednostavno jer to su naši pacijenti, a kad liječite nekoga u dužem vremenskom periodu, vežete se za pacijente. Ipak, trudili smo se da im olakšamo taj period tako što smo im bili bezuslovna, stopostotna podrška, a taj psihološki segment je itekako važan”, priča nam dr Amela Bandić u pauzi između dva pacijenta.

Prilagođavanje novoj situaciji

Telefoni u ovoj poliklinici u ulici Antuna Branka Šimića 2 (Mali Bosmal) i sada stalno zvone, jer dolazak bez rezervisanog termina nije moguć. Prema novom sistemu rada, u čekaonici se mora održavati razmak od 1,5 metar, a potrebno je da pratnja pacijenata sačeka ispred ulaza, osim ako je u pitanju pratnja djece. Pacijenti od ulaska u prostoriju prolaze potrebne procedure za dezinfekciju i popunjavaju upitnik o općem zdravstvenom stanju i kontaktima. Mantili, maske, kape i druga zaštitna oprema stomatolozima su bili uobičajeni uvijek, i prije pandemije.

Svjesni da je protekli period sve ljude značajno finansijski oštetio, razmišljali su kako da im olakšaju dolazak i plaćanje usluga.

“Za buduće ortodontske pacijente pripremili smo besplatne preglede i konsultacije, smanjili procenat avansnog učešća na 25% kod plaćanja ortodontskih aparata te povećali broj rata od 6-10. Sve to učinili smo da pomognemo našim pacijentima da lakše podnesu troškove”, navode iz Poliklinike dr Bandić, jedine poliklinike u državi koja nudi najpovoljniji i različit cjenovni rang ortodontskih aparata, od 1.000 KM po vilici pa naviše.

Vlastiti laboratorij kao velika prednost

Ponosni su zbog činjenice da i pored značajnih ulaganja u moderni ambijent poliklinike mogu ponuditi pristupačne cijene i usluge.

“Dr Bandić je poliklinika za svakoga. Bilo da se radi o popravkama ili uslugama potpune promjene i rekonstrukcije osmijeha, protetike ili ortodoncije, a nismo zaboravili ni pacijente kojima su neophodni zahvati koji uključuju stomatološku protetiku”, navode iz ove poliklinike u kojoj je produženo sniženje cijena za ovu godinu za navlake metalokeramike sa 250 na 195 KM i cirkon keramike sa 500 na 350 KM. Značajno su snizili i cijenu za uslugu izbjeljivanja zuba sa 500 na 300 KM za obje vilice.

Naglašavaju da popust na cijene nije nauštrb kvaliteta, već činjenice da imaju vlastitu proizvodnju u zubotehničkom laboratoriju za koji su prošle godine nabavili najmoderniji CAD CAM mašinu italijanskog proizvođača ZirkonZahn posljednje, pete generacije na evropskom tržištu.

“Fascinirani smo činjenicom da se u poliklinici dr. Bandić, nakon dijagnostičke obrade stanja pacijenta, održavaju redovni konzilijarni sastanci doktora iz svih specijalističkih oblasti, nakon čega daju svoje mišljenje u cilju najboljeg rješenja za pacijenta. Naša laboratorija radi isključivo za nas, odnosno za naše pacijente”, s ponosom ističu dodajući da rade u dvije smjene od 8 do 20 sati, a subotom od 8 do 16 sati. Njihovi zaposlenici raspoređeni su tako da u svakoj smjeni nude mogućnost dobijanja svih usluga iz bogate ponude, a sve aktuelne ponude i informacije redovno objavljuju na svom Facebook i Instagram profilu.

Klix