Portal 072info

Izbjegnite preranu smrt: 4 faktora određuju vaš životni vijek

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Preventative Medicine životni vijek moguće je produžiti ako se izbjegavaju četiri loše životne navike: pušenje, alkohol, loša ishrana i neaktivnost.

U istraživanju naučnika sa Univerziteta u Cirihu učestvovalo je 16.721 ljudi, u uzrastu od 16 do 90 godina. Svrha istraživanja bila je utvrditi kako zdrave životne navike izgledaju izražene u brojkama i dokazati kako izbjegavanje nezdravih faktora može doprinijeti produžetku očekivanog životnog vijeka.

Istraživanje je pokazalo da je pušenje definitivno najveći faktor rizika, a pušači imaju 57 odsto veći rizik od prerane smrti, piše tportal. Takođe, ljudi koji ne izbjegavaju nijednu od četiri loše životne navike imaju dva i po puta veći rizik od prerane smrti.

“Bili smo prilično iznenađeni dva i po puta većim rizikom od prerane smrti koji stvaraju ova četiri faktora kada se kombinuju. Na primjer, verovatnost da 75-godišnji muškarac, koji ne izbjegava nijedan od ova četiri rizična faktora, doživi sljedećih deset godina je samo 35 odsto. Ali, ako ta ista osoba izbjegava navedene rizične faktore šanse za duži život iznose čak 67 odsto, govori naučnik.

Osim toga, uticaj nezdravog načina života povećava se sa godinama. Za osobe stare između 45 i 55 godina koje puše, piju alkohol, ne vježbaju i nezdravo se hrane efekt negativnih faktora znatno je manji nego kod osoba od 65 do 75 godina. Izgledi da osoba od 75 godina koja živi zdravo doživi sljedećih deset godina iznose 67 odsto.

Savjet: jedite zdravo, vježbajte i odreknite se poroka i tijelo će vam biti zahvalno u kasnijim godinama.

(vijesti.ba)

Podijelite članak