IZDATO 5.752 NALOGA | Federalni inspektori će pokretati prekršajne i krivične postupke protiv onih koji ne poštuju izolaciju

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) će pokretati prekršajne i krivične postupke protiv onih osoba koje ne poštuju mjere izolacije koja je naređena zbog suzbijanja zaraze koronavirusom, piše Klix.ba.

Kako je naveo Anis Ajdinović direktor FUZIP-a, sanitarni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, kao i oni iz Inspektorata RS-a izriču mjere izolacije za sve osobe koji su državljani BiH, bez obzira na njihovo prebivalište.

“U okviru sanitarne kontrole, svi putnici koji ulaze u BiH/FBiH su dužni popuniti sanitarni upitnik i dati tačne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze, te trenutnom zdravstvenom stanju. Davanje lažnih podataka predstavlja krivično djelo propisano članom 348. Krivičnog zakona FBiH, a za isto je propisana kazna do tri godine zatvora”, naglasio je Ajdinović.

Do sada su Federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali 5.752 rješenja o izolaciji, koja podrazumijeva zdravstveni nadzor putnika i njihovo ograničeni kretanje tokom 14 dana.

“Ponovo apelujem na osobe kojima su izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana, da se striktno pridržavaju izrečenih mjera i upozoravam da je kršenje propisanih mjera kažnjivo u skladu s članom 225. Krivičnog zakona FBiH. Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do jedne godine zatvora”, poručio je.

Naglasio je da Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH.

“Nakon donošenja Odluke o obaveznoj izolaciji svih građana BiH koji ulaze u BiH u trajanju od 14 dana, od 06:00 sati jučer federalni inspektori raspoređeni su na ukupno 15 cestovnih graničnih prijelaza u FBiH – na šest redovnih graničnih prijelaza (GP Bijača, GP Orašje, GP Izačić, GP Kamensko, GP Gorica, GP Bosanski Šamac, GP Aerodeom), te na devet dodatnih prijelaza (GP Doljani, GP Velika Kladuša, GP Gabela Polje, GP Bosansko Grahovo/Strmica, GP Osoje, GP Čepikuće, GP Neum 1, GP Neum 2 i GP Ivanica), te na GP Međunarodni Aerodrom Sarajevo, gdje vrše 24-satni nadzor putnika i roba”, rekao je Ajdinović.

Naglasio je i to da kantonalni policijski organi intenzivno kontrolišu osobe kojima su federalni sanitarni inspektori izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor, odnosno, obaveznu izolaciju.

“Federalnoj upravi za inspekcijske poslove redovno dostavljaju izvještaje i službene zabilješke o osobama koje krše pomenute mjere. S tim u vezi, Federalna uprava za inspekcijske poslove već je otvorila šest predmeta po kojima će se protiv osoba koje ne poštuju naložene mjere izolacije pokrenuti prekršajni i krivični postupci”, naveo je.

Ajdinović je pojasnio i to da su provedene kontrole formiranja i kretanja cijena u FBiH i da je dežurni tim tržišnih inspektorata u protekla tri dana po prijavama građana izvršio 30 redovnih i 14 kontrolnih inspekcijskih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima.

“U okviru njih je izrečeno ukupno 30 prekršajnih naloga u iznosu od 67.200 KM. Molimo građane da sve uočene nepravilnosti prijave na broj telefona 033 226 644, e-mail: info@fuzip.gov.ba ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo“, dodao je Ajdinović.

Također, Inspektorat RS-a je dostavio tabelarne podatke o osobama koja su preko ovog entiteta ušla u BiH sa prebivalištem u FBiH, te se radi na sređivanju podataka po kantonima kako bi što prije o navedenom mogli upoznati Kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova u cilju kontrole mjera izolacije.

Klix