Portal 072info

Izdato narandžasto upozorenje: Najavljeno nevrijeme u većem dijelu BiH

Meteoalarm je za danas izdao narandžasto upozorenje za većinu krajeva, osim za krajnji sjever i Hercegovinu, jer se očekuje grmljavinsko nevrijeme sa jakim udarima vjetra i obilnijim padavinama, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Za području Banja Luke zbog grmljavine je izdato narandžasto upozorenje, a žuto jer se očekuje mjestimično pojačan vjetar.

Područje Livna danas je označeno narandžastom bojom zbog najavljene obilne kiše koja lokalno može da padne između 40 i 80 litara po metru kvadratnom, kao i zbog južnog vjetra brzine 25 i 45 kilometara na sat. Na ovom području očekuje se i grmljavina.

Zbog jakog južnog vjetra narandžasto upozorenje izdato je za područja Sarajeva, Tuzle i Višegrada, a žuto zbog moguće grmljavine.

Na području Tuzle očekuje se južni vjetar sa udarima do 65 kilometara na čas, a u Sarajevu udari vjetra mogu biti do 75 kilometara na čas.

Žuta upozorenja zbog grmljavinskih nepogoda i pojačanog vjetra izdata su za Bihać, Mostar, Foču i Trebinje.

Narandžasto upozorenje ukazuje na opasno vrijeme, odnosno da prognozirane vremenske pojave mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Žuto upozorenje ukazuje na potencijalno opasno vrijeme, odnosno da prognozirane vremenske pojavi nisu neuobičajene, ali da je potreban oprez.

Srna

Podijelite članak