Izet ef. Čamdžić: Dobročinstvo je ibadet

5A61E1D5 676C 492E B1AF A3B622192ECC
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići, Izet ef. Čamdžić, predvodio je današnji džuma-namaz u Gradskoj džamiji u Zavidovićima, a naslov njegove hutbe je bio “Dobročinstvo je ibadet”.

Da budeš uzrok da neko krene pravim putem bolje je, u jednoj verziji hadisa se veli, od dunjaluka i svega što je na njemu, a u drugoj, bolje ti je nego da si vlasnik najbolje stoke. Ko poziva na pravi put ima nagradu kao i onaj što ga slijedi, s tim što ništa onome koji ga slijedi od nagrade umanjeno biti neće. Allah dž.š. i Njegovi meleki blagosiljaju onoga koji poučava ljude dobru. Uistinu, stanovnici nebesa i zemlje, čak mrav u svom skrovištu i riba u vodi, Allaha dž.š. mole za onoga koji poučava ljude u dobru“, bio je uvod hutbe efendije Čamdžića.

Ovi i brojni drugi hadisi podstiču nas na angažman, na aktivizam, traže od nas da budemo korisni, da činimo djela od kojih korist prelazi na druge. Poslanik Muhammed alejhiselam je rekao, da čovjek koji se miješa s ljudima, da koji u svom mjestu vodi akcije i trpi prigovore od ljudi, bolji je od onoga koji to ne radi i nikakve prigovore na trpi“, dodaje on.

Cijelu hutbu možete pogledati u nastavku.

GODISNJICA
MARKETING