Izet ef. Čamdžić: Može li čovjek u društvo odabranih?

Izet Camdzic 1000x500 1

Izet ef. Čamdžić, glavni imam MIZ Zavidovići, svojoj hutbi u Gradskoj džamiji u Zavidovićima je dao naslov u upitnoj formi: “Može li se čovjek u društvo odabranih?“.

Može li čovjek u društvo odabranih? Može. Potrebno je načiniti korake koji ga u to društvo vode, kojima će hodeći ukrasiti sebe osobinama kojima se odabrani kite. Darežljivost je osobina odabranih, onih koji u skupinu odabranih žele, oni od onoga čime ih je Uzvišeni opskrbio u granicama mogućnosti svojih dijele. Kad kažemo u granicama mogućnosti, podrazumijevamo od onoga da daje od onoga što je i njemu dragu. Nije dobročinstvo dijeliti ono što i nama ne treba”, rekao je Izet ef. Čamdžić u uvodu svoje hutbe.

Potrebno je da povedemo ozbiljnu brigu, da se ozbiljno zamislimo da li smo mi skupina, živimo li vrijeme koje je Poslanik nagovijestio, da će se ljudi natjecati ko će ljepše Kur’an učiti, a propise njegove zanemariti? Kad govorim o učenju Kur’ana, onda to podrazumijeva življenje onoga što se uči, onoga što se iz Kur’ana čita, onoga što kad drugi Kur’an uče mi slušamo. Osobina koja odabrane krase je da se oni druže s onima koji se na ahiret podsjećaju, koji ih na dobro djelu podstiču. Čovjek se obično druži s onima koji imaju sklonosti kao on, koji ima ciljeve kao on. Čovjek se cijeni prema društvu svom, zato je važno da se družimo s onima koji nas na dobročinstvo podstiču, koji nas na ahiret i susret s Gospodarom svjetova podsjećaju, koji zajedno s nama dunjalučkom stazom hodeći idu u skupinu odabrani, koji zajedno s nama hodeći dunjalučkom stazom pripremaju se za susret s Gospodarom svjetova“, kazao je efendija Čamdžić.

Cijelu hutbu pogledajte u nastavku.

Prethodni članakTobi Vogel, politički analitičar, iz Brisela: Zašto je Putinu važna Bosna
Sljedeći članakNezgoda Marije Šerifović na nastupu: Narod nije normalan, izvali mi žena rame