Portal 072info

Izet ef. Čamdžić: Ramazan je mjesec dijeljenja i čišćenja naših imetaka od tuđega haka

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vjerničke duše se raduju ramazanu jer im on donosi dobro neizmjerno. On je mjesec solidarnosti, međusobnog pomaganja, mjesec je to dijeljenja i čišćenja naših imetaka od tuđega haka. 

Naša je vjera sveobuhvatna pa nas, osim da čistimo tijelo, dušu, odijelo i mjesto, uči i da čistimo imetak. Sadaka u ramazanu je više od obične sadake, jer nafila, neobavezno dobro djelo, učinjeno u ramazanu se mjeri kod Allaha kao farz, a farz, zekat, dat u ramazanu se mjeri kao 70 farzova izvan ramazana, poručio je Izet ef. Čamdžić, imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Vjerničke duše ne shvataju, razum im se blokira pred spoznajom da postoje ljudi koji su spremni srušiti kuću Božiju, i još gore od toga, to djelo smatrati Bogu ugodnim i time se ponositi. U agresiji na našu domovinu srušeno je više od šest stotina džamija, a ukupno više od hiljadu objekata u vlasništvu Islamske zajednice. Bio je to smišljen, s predumišljajem izvršen čin. Nisu te naše džamije bile kolateralna šteta ratnih dejstava, već, nažalost, cilj rata. Djelo je to koje je za rezultat trebalo imati potpuno uništenje svega što je drugačije od agresorskog. Da džamije nisu bile kolateralna šteta ratnih dejstava, već ratni cilj, potvrđuje činjenica da se 7. maj kao Dan džamija uzima po rušenju Ferhadije u Banjoj Luci, a u Banjoj Luci nije uopće bilo ratnih dejstava – kazao je ef. Čamdžić.

– Naša snaga je u drugačijem odnosu prema vrijednostima. Mi, muslimani, ne dokazujemo ljubav prema svom tako što nipodaštavamo tuđe. Mi smo toliko sigurni u istinu onoga što slijedimo i živimo da tu istinu niko i ništa ne može ugroziti. Snagom te istine, obnovili smo gotovo sve porušene džamije i druge objekte, otvorena je i obnovljena Aladža u Foči. Ne treba sumnjati, pobijedit ćemo jer smo drugačiji od njih – poručio je Izet ef. Čamdžić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njegova poruka vjernicima je da budu ponosni na sebe i da ramazan iskoriste da se još snažnije vežu za džamiju i još predanije žive ono čemu džamija uči.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ

Podijelite članak
  • 25
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME