Izet ef. Čamdžić: Spas nam je u slozi i zajedništvu

Camdzic Izet 1000x500 1

Izet ef. Čamdžić, glavni imam MIZ Zavidovići, svoju današnju hutbu u Gradskoj džamiji je naslovio sa “Džamiju treba živjet, ne samo u nju ići”.

Sedmi je maj, isti datum je bio 1993. godine kada je srušena banjalučka Ferhadija. Sutra je 26. Ramazan, a noć 27. Ista bijaše, Lejtetu-l-Kadr se zove, davne 610. godine kad pećinom Hire odjeknuše riječi: “Čitaj, U ime Gospodara koji stvara. Stvara čovjeka od ugruška. Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, koji poučava peru, koji poučava čovjeka onome što ne zna”. Muslimanu je učiti, čitati, znanje sticati – obaveza. Poslanik Muhammed alejhiselam je rekao: “Sticanje znanja farz je svakom muslimanu i muslimanki”. Znanje se ne stiče samo iz knjiga, samo iz pročitanih i upamćenih ajeta. Uči se iz događaja, znakova pokraj nas. Da bismo iz događaja, znaka rušenja džamija čitali i učili, a u toku agresije na domovinu nam srušeno ih je 614, a ukupno objekata u vlasništvu Islamske zajednice 1144, Islamska zajednica je dan u kome je srušena banjalučka Ferhadija proglasila danom sjećanja na porušene džamije i nazvala ga Danom džamija“, rekao je Izet ef. Čamdžić.

Ovome danu, osim što je zadaća da nas podsjeća na vandalski, krajnje necivilizacijski čin rušenja kuća Božijih, zadaća mu je i da nas podstiče da stalno, neprekidno propitujemo i svoje poimanje džamije i svoj odnos prema njoj. U proteklim godinama, a od potpisivanje mirovnog sporazuma prošlo ih je 25, gotovo sve porušene džamije su obnovljene, a mnoge, zahvaljujući slobodi koje smo izvojevali, na mjestima gdje su bile potrebne nove izgrađene. S ponosom možemo reći da imamo monumentalne, lijepe, funkcionalne džamije, ali nikad ne treba smetnuti s uma, da te džamije koje smo s ljubavlju gradili, na Sudnjem danu mogu biti svjedok protiv nas. Poslanik Muhammed alejhiselam je rekao: “Tri su usamljenika na dunjaluku: To je Kur’an iz kojeg se ne uči, to je džamija u koju se ne ide, to je dobar čovjek među lošim ljudima”. Šta nam je zadaća činiti da nam džamija usamljenik ne bude? Zadaća nam je okupljati se, džemat joj biti i biti džemat. Svakoga dana s džamijskih munara odjekuje poziv “Požuriti na spas”, a spas nam je u slozi i zajedništvu, mi iz džamijskoga džemata imamo priliku uzeti nagrade dvije: dunjalučku i ahiretsku“, dodaje Čamdžić.

Cijelu hutbu možete pogledati u nastavku.