Izet ef. Čamdžić: Zekat ako si dužan i želiš ga dati, možeš ga dati samo na jedan način

Izet Camdzic 1 1000x500 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići, predvodio je današnji džuma-namaz u Gradskoj džamiji u Zavidovićima.

On je svoju hutbu naslovio sa “Zekat se mora platiti na račun u Medini”, referišući se na slučaj iz vremena halife Ebu Bekra, a potom napravio paralelu s (ne)plaćanjem zekata u našoj državi.

Često se, u Ramazanu svakodnevno, susrećem s pitanjem: “Efendija, imaš li nekoga kome bih dao zekat? Želja mi je da moj zekat dođe u prave ruke”. Odgovaram: “Sadaku možeš dati kome hoćeš, ona pripada ljudima. Zekat ako si dužan i želiš ga dati, možeš ga dati samo na jedan način, uplatiti ga na račun Islamske zajednice”. Sve drugo je pogrešan put“, rekao je u jednom dijelu svoje hutbe Izet Čamdžić.

“Ako neispravno platimo zekat, doći će nam opomena. Kako će nam doći opomena? Allah dž.š. će o tome odlučiti. Njemu su svi načini i metode na raspolaganju. Ako opomenu ne vidimo, ako se ne opomenemo, uslijedit će plijenidba naše imovine. Čime i kako? O tome će odlučivati svevišnji. Požarom, poplavom, krađom, kojim načinom propasti. A teže od toga je, da poslanik Muhammed alejhiselam kaže, da će imovina na koju nije dat zekat na Sudnjem danu u ogromnu zmiju s crnim i bijelim pjegama pretvoriti, koja će čovjeka stezati govoreći: “Ja sam tvoj imetak koji nisi zekatom očistio”. Allah dž.š. od nas zahtijeva, naređuje nam da se institucijama pokoravamo“, dodaje on.

Cijelu hutbu možete pogledati u nastavku.