Izetbegović: 50 ili 100 hiljada mladih bi ostalo u BiH i plate bi bile 20 posto veće da nije bilo iracionalne politike

Bakir izetbegovic
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH govorio je za Federalnu TV o trenutnim političkim odnosima u BiH, radu visokog predstavnika, ali o izmjenama Izbornog zakona i prijedlozima koji su trenutno na stolu. Izetbegović je naglasio kako je obavio razgovor sa specijalnim američkim izaslanikom za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom te je naglasio kako su se razgovori vodili o mogućnostima izmjene Ustava BiH koje bi vodile i do izmjena Izbornog zakona.

“Palmer nije donio nikakav prijedlog. On očekuje da Čović i ja razriješimo ovaj čvor. Ja sam mu rekao da to nije moguće jer ako Čović i ja nađemo najidealnije rješenje ono ignoriše poziciju ostalih stranaka. Rekao sam mu da se pregovori moraju proširiti na sve predsjednike stranaka. Tu su ljevičari, građanske opcije koje imaju dva ili tri puta više ruku od HDZ-a tako da njih je iracionalno pokušati zaobići”, rekao je Izetbegović.

Ističe kako je brisanje etničkih prefiksa o kojima govori Palmer moguće razgovarati jedino uz saglasnost apsolutno svih strana u BiH.

“To je moguće provesti ako za to bude saglasnosti svih stranaka. Mislim da će biti saglasnosti ako svi nađu interes u tome. Ako se HDZ-u ponudi model poput Aprilskog paketa, a ako ljevičarske stranke dobiju zauzvrat svođenje funkcije domova naroda na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Tada bi se napravio balans, ali bez toga mislim da nema šanse da takva ideja prođe”, pojašnjava Izetbegović.

Osvrnuo se i na trenutne opcije izmjena Izbornog zakona koje su uključivale i vraćanje u opticaj i Fileovog modela izmjena Izbornog zakona za koji je Komšić naglašavao da je štetan po BiH.

ČITAJ JOŠ:  Političari kao borci iz Tekkena: Kada bi ušli u ring ko bi izašao kao pobjednik

“Aprilski paket je imao za cilj riješiti pitanje Sejdić-Finci i svakom dati mogućnost da bude biran. Fileov model je to isto samo na direktan način. Ja s Komšićem imam dogovor da ćemo zajedno ići u ovu priču i da ćemo zajedno zastupati stavove. Pokušat ću ubijediti Komšića da je bolje ići na direktni model. Ako prepustimo kroz indirektni model izbor predsjednicima stranaka, ko zna kada ćemo imati formirano Predsjedništvo BiH”, ističe Izetbegović.

Zoran Milanović reaguje brzo, ali nije zlonamjeran

Predsjednik SDA je tokom razgovora naglasio i da trenutno ima kontakt s liderom SDP-a Nerminom Nikšićem te da se ove dvije opcije slažu oko dosta pitanja vezanih za izborne reforme.

“Imao sam kontakt s Nikšićem. On zastupa slične stavove kao i SDA. Mislim da ćemo naša razmišljanja staviti na papir. Ako želite riješiti član izbora Predsjedništva, onda se treba riješiti i problem Doma naroda koji ne dopušta da se formira Federalna vlada, popuni Ustavni sud itd”, pojašnjava.

Kada je riječ o nedavno održanom sastanku s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, Izetbegović ističe kako je susret inicirao Stjepan Mesić.

“Sastanak je organizovan kako bismo ponudili neke informacije jedni drugima, da se pokušaju neka razmišljanja promijeniti. Lideri u Hrvatskoj imaju samo pola istine koju im servira HDZ BiH. Naveo sam hrvatski korpus ima 100 posto više od onoga što mu ustav garantuje, a oni su rekli kako to nisu znali. Zbog toga sam im poručio i da sam došao da razgovaramo i zbog toga se treba napraviti balans”, naveo je Izetbegović.

Poručio je kako predsjednik Hrvatske Milanović zna reagovati ishitreno, ali da nije zlonamjeran.

“Mene je Milanović zvao prije godinu dana u smislu da predstavnici naroda dođu njemu i Plenkoviću na noge. Nisam se ja odazvao na taj poziv jer mi imamo ljude koji su na tim funkcijama poput Džaferovića. Mislim da je neophodno razgovarati i mislim da jesmo došli do određenog napretka, napravili smo drugačiji atmosferu. Milanović jeste ‘brzac’, ali nije zlonamjeran čovjek. Često u Hrvatskoj vjeruju u neke stvari koje su neistinite kao što su stvari u vezi izgradnje Pelješkog mosta gdje misle da smo mi tražili zabranu gradnje, a samo smo tražili da se odredi naš izlaz prema otvorenom moru”, kaže Izetbegović.

ČITAJ JOŠ:  Sjećate li se Bakirove kuknjave zbog SCC-a i ZARE? “Sada je pitanje hoće li ZARA doći, 400 ljudi ostaje bez posla u Alshidiju”

Kriza će se produbljavati

O trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i blokadama koje su na snazi, Izetbegović ističe kako se one u budućnosti mogu još produbiti te da je ovo vjerovatno najveća poslijeratna kriza.

“Definitivno jeste i bojim se da će se produbljavati. S nekim ko se iracionalno ponaša teško da možemo prognozirati kako dalje. Sve što očekujemo od Dodika i ostalih je da se poštuju osnove stvari Ustav, Evropska konvencija o osnovnim ljudskim pravima, Dejton i Aneks 10 i tu ne može biti rasprave. Kad su bazične stvari u pitanju mi nemamo tu prostora za pregovore. Palmer me pitao kako vidim izlaz iz situacije. Rekao sam da srpska strana treba popustiti i da poštuje osnovne principe. Jedino da mi isti zakon (Zakon o zabrani negiranja genocida op.a.) usvojimo u Parlamentu, pa da OHR povuče svoj, ali bojim se da to ne bi promijenilo ništa”, pojašnjava lider SDA.

Naglašava kako je Dodik uložio ogromne novce u lobiranje te da ga upravo lobisti i ohrabruju za ovakve politike.

“50 ili 100 hiljada mladih bi ostalo u BiH i plate bi bile 20 posto veće da nije bilo iracionalne politike. On isprobava dokle može ići i mislim da je uložio ogroman novac kako bi dobio odgovore kakve će biti reakcije na njegove politike. Vjerovatno ga lobisti ohrabruju. Ima Rusiju iza sebe, Kina se pridružuje i Srbija je ojačala i on isprobava dokle može ići. Mislim da može dosta rizikovati i nadam se da nas neće isprobavati do toga”, ističe Izetbegović.

ČITAJ JOŠ:  Konaković o bračnom paru Izetbegović: Treba da se sklone

Na kraju razgovora, Bakir Izetbegović se osvrnuo i na aktuelnu aferu “Snimak” u koju je uključen direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

“Ja mislim da Mehmedagić radi dobar posao za državu te da će se utvrditi da je jako važan za ovu državu. On je stalno bio napadan što nigdje na svijetu nije slučaj. Ne bih dalje u vezi toga i da dajem komentare na neutemeljene procjene. Koliko sam vidio na tom snimku, Mehmedagić upozorava da treba ‘raditi’ veliku korupciju te da ovo stanje nije dobro. Tužilaštvo govori da oni ne mogu raditi veliku korupciju”, mišljenja je Bakir Izetbegović.

Na kraju, osvrnuo se i na rad visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

“Došao je u situaciju gdje nema šansu da puno uradi. Treba riješiti aktuelno ‘upalno’ stanje . Ne vjerujem da će dolazak SPD-a na vlast oslabiti Schmidtovu poziciju. Da je tu Merkel, vjerovatno bi bilo bolje, jer je Schmidt njen izbor, ali za novu vlast je još rano davati pretpostavke. Njemačka će biti uz BiH i uz vladavinu zakona jer oni tako funkcionišu”, zaključio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

GODISNJICA
MARKETING