Izetbegović Bakir: Sve što je rahmetli Alija radio je kamen temeljac koji mi moramo sačuvati radi sebe

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Sve što je rahmetli Alija radio, kompletno njegovo naslijeđe, je kamen temeljac koji mi moramo sačuvati radi sebe – kazao je u razgovoru za Preporod.info Bakir Izetbegović, sin rahmetli Alije Izetbegovića.

Godišnjica smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine obilježava se danas, 19. oktobra, a Bakir Izetbegović je ovim povodom govorio o njegovom liku i djelu, te porukama koje u današnjici trebamo uzeti iz njegovog života.

– O onima koji su preselili na Bolji svijet se uvijek govori najbolje, slika o njima se uljepšava, ali kada je rahmetli Alija u pitanju, ta slika je zaista lijepa.

On je bio izvanredan čovjek, volio je ljude, bio je dobar prema svima, a najbolji prema svojoj djeci.

Imao je uvijek mnogo vremena i strpljenja za nas troje, sestre Lejlu i Sabinu i mene. Mnogo toga je radio u isto vrijeme, imao je kapacitet za to, bio je uvijek rukovodilac u preduzećima u kojima je zarađivao za život, pisao je članke i knjige o islamu, mnogo je čitao, putovao, ali je uvijek i na prvom mjestu bio glava porodice. Bio je dobri, blagi otac – ispričao je Izetbegović.

Podsjećajući na činjenicu da je Alija bio s narodom i uz narod, kazao je da je on dobro poznavao ljude, jer je u mladosti prošao kroz različita iskustva unutar velikih grupa ljudi koje su bile izložene tegobi i iskušenju.

– Prvo teško iskustvo je bio zatvor u vremenu brutalnog obračuna komunista s neistomišljenicima, u vremenu postratne neimaštine i gladi koja je posebno pogađala zatvorenike, “dno društva”, kako je to imao običaj kazati Omer Behmen. Uskoro nakon izlaska iz zatvora Alija je radio kao rukovodilac na nekoliko velikih gradilišta u Crnoj Gori. I on i stotine radnika na tim udaljenim gradilištima su živjeli u barakama, odvojeni po pola godine od porodica i normalnog života. Upoznao je ljude koji su živjeli pod pritiskom, koji su se nosili s tegobama, i poštovao ih je. Za robijaše mi je znao reći da je među njima bilo jačih karaktera nego među običnim ljudima – istaknuo je Bakir Izetbegović.

Dodao je da se Alija kao političar “mnogo družio s ljudima, nije se odvajao od naroda”.

– To zna biti iscrpljujuće. Do Alije se moglo relativno lako doći, nije izbjegavao svakodnevni odnos sa stotinama onih kojima je trebala direktna pomoć, a bio je u godinama i narušenog zdravlja. Vjerovatno zato što je i on iskusio situacije u kojima mu je trebala pomoć, a nije je bilo. I nikad se nije ljutio na narod – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je da se Allija nije ljutio ni onda kada stranka koju je vodio na Općim izborima 2000. godine nije dobila odgovarajuću podršku naroda.

– Svi smo se tada ljutili na glasače, osim njega. On je smatrao da s narodom treba raditi, pojašnjavati, služiti mu – naglasio je Izetbegović.

Bakira Izetbegovića su pitali i o univerzalnoj vrijednosti ostavštine Alije Izetbegovića koju treba promovirati.

– On je bio uvjereni musliman, uvjereni demokrata, i uvjereni Bosanac, poštovalac suštine multikulturne zajednice Bosne i Hercegovine. To troje trebamo braniti i unapređivati, jer samo u odbrani, skladu i unapređenju te tri vrijednosti je naš duhovni i fizički opstanak – naglasio je Izetbegović.

Dodao je da je važna poruka iz života rahmetli Alije i to da nema bezizlaznih situacija.

– Iz njegove misije uzimamo poruku da se ne smijemo predavati, da će uvijek nadjačati prava strana. Naravno, ne brzo i lako, već nakon uporne i strpljive borbe. On se kao mladić suprotstavio komunizmu kada je to izgledalo apsolutno beznadežno. I dočekao je kraj tog vještačkog, bezbožnog, na laži i opsjeni utemeljnog svijeta koji je izgledao moćan, a nestao je kao morska pjena, urušio se sam u sebe. Kao starac se suprotstavio agresiji na Bosnu i Hercegovinu praveći vojsku od nenaoružanog naroda u uslovima blokade i potpuno prekinutih veza sa svijetom.

Trebao je biti poražen u roku od nekoliko sedmica, najviše nekoliko mjeseci, a nije poražen nikada.

Oni koji su nasrnuli na BiH su završili u haškim ćelijama, a Bosna i Hercegovina je opstala i nastavila da traje s predsjednikom Alijom Izetbegovićem na njenom čelu – naglasio je, između ostalog, Bakir Izetbegović.

Poručio je da se danas trebamo sjećati Alije Izetbegovića te proučavati njegovo djelo.

– Ono je još itekako živo, i ono nam treba. Kada počnete čitati bilo koju njegovu knjigu, teško ćete je ostaviti. Uvuče vas u svoj svijet. U naš svijet. Mladim intelektualcima posebno preporučujem njegove “Zapise iz zatvora”, odnosno “Moj bijeg u slobodu”.

To je kondenzat životnog iskustva dobrog i mudrog čovjeka, pouke i poruke za one koji ih žele čuti.

Znakovi pored puta, kako je sličnu vlastitu knjigu nazvao Ivo Andrić – kazao je za Preporod.info Bakir Izetbegović.