Portal 072info

Izetbegović: Bošnjaci su postali politički i vojni faktor bez kojeg nema nijedne kalkulacije

57611973 EC56 4769 ADAD 8759D78F22ED
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bošnjaci su postali politički i vojni faktor bez kojeg nema više nijedne kalkulacije u BiH niti na Balkanu, a toga ne bi bilo da nije bilo SDA, poručio je u svom obraćanju večeras u Mostaru, u povodu 30. godišnjice Gradskog odbora SDA Mostar, predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović.

– Čestitam vam 30 godina postojanja i djelovanja gradskog odbora SDA Mostar – 30 godina uporne političke i vojne borbe za opstanak i ravnopravnost našeg naroda i naše domovine, za slobodu, demokratiju i prosperitet našeg društva.Za odbranu, oporavak i boljitak Mostara – jednog od najljepših gradova… Bosanskohercegovački patrioti su prošli golgotu, nikome nije bilo lako, ali Mostarcima i Bošnjacima ovog dijela Hercegovine je u svemu bilo duplo teže. Ponosni smo na vas i na sve što ste izdržali i postigli – kazao je Izetbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prisjetio se i Vašingtonskog sporazuma, napada koji su se i dalje dešavali, napada na Košnika i predstavnike međunarodne zajednice.

– Svega se sjećamo, ništa nećemo zaboraviti, ali nećemo dopustiti da nas mržnja savlada, da ostanemo robovi prošlosti. Zato ćemo se sa radošću sjećati i obnove Starog mosta, i Stare jezgre, i obnove Pravoslavne crkve, i obnove hotela Ruža…. Ponosan sam što smo dio svega toga bili i mi iz rukovodstva SDA. Na putu ka ovom mjestu sam navratio na gradilište velike džamije u Zaliku. Čestitam vam na ovom graditeljskom i finansijskom naporu. Prave se nove džamije diljem BiH, a skoro sve stare, koje su bile porušene u proteklom ratu, su obnovljene. I to je prvi put tako u posljednjih 150 godina, u tom vijeku i pol u kom su krenuli napadi na Bošnjake. Prvi put se vraćamo u mjesta iz koji smo protjerani, i prvi put se uspravljaju porušena minareta – rekao je Izetbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To je tako, naglasio je, jer su Bošnjaci postali politički i vojni faktor bez kojeg nema više nijedne kalkulacije u BiH niti na Balkanu, “a toga ne bi bilo da nije bilo SDA”. 

– Raduje nas i obnova Pravoslavne crkve bez koje Mostar nije Mostar. Sve je to dio nas i našeg šarolikog bogatstva. I tekija na Buni, i manastir u Žitomislićima, i katoličke crkve u Međugorju, sav ovaj vreli kamen, i ova ledena modra rijeka, vinogradi i voćnjaci. Bez obzira na sukobe koje smo u proteklom vijeku, prošli nikada ne smijemo zaboraviti da smo svi mi jedni od drugih, istog smo porijekla, skoro istog jezika, pripadnici sličnih monoteističkih vjera. Teško onima koji svoju sreću vide u tome da nestane crkve, džamije, mosta, komšije. To nije duh Bosne i Hercegovine. To je zloduh koji nigdje nije dobra donio – kazao je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


Avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 40
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

IZETBEGOVIĆ: U Zagreb sam došao da promijenimo atmosferu, da ne tražimo rješenja s Dodikom nego među sobom

072info.com

Zaboravio očeve citate: Putovanjem u Zagreb Bakir Izetbegović obesmislio institucije BiH

072info.com

Završen sastanak u Zagrebu: Hrvatska će pomoći BiH na evropskom i reformskom putu

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)