Izetbegović: Da je Ukrajina šapatom pala gledali bi napade na BiH, Zelenski bije bitku i za nas 

Objavljeno:

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine komentarisao je rat u Ukrajini i kako se kriza na istoku Evrope reflektira na Zapadni Balkan.

Govoreći o odnosu međunarodne zajednice prema Bošnjacima, Izetbegović je za MTV Igman kazao da su Bošnjaci glavni saradnici Evrope kada je riječ o građanskim pravima i demokratskoj državi.

“To (saradnja) će jačati s ratom u Ukrajini jer se tu Evropa sebi zabrinula i ona sebe brani. Razlog zašto pomaže Zelenskog je taj što Zelenski vodi rat za njih”, rekao je on.

Kaže kako je za budućnost i na Balkanu vrlo bitno to što je Evropa snažno stala u odbranu Ukrajine.

“Ne daj Bože da je Ukrajina šapatom pala, onda bi već gledali majice na stadionu s velikim slovom Z. Bilo bi tu drskosti, bilo bi otvorenih napada na suverenitet BiH tako da Zelenski faktički bije neku bitku i za nas”, poruka je Izetbegovića.

Za ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je kako nije imao dobre obavještajne podatke prije nego je započeo rat, te da je ušao u živo blato.

“Rusija je ušla u jedno živo blato zločina iz kojih ne može izaći. Ne možete napasti slabijeg od sebe i onda odustati jer ćete potpuno izgubiti autoritet. Zato se produbljuje ta spirala nasilja”, rekao je on.

Komentarisao je i situaciju u Mariupolju gdje posljednje uporište Azovstal drže sada branitelji grada, vojnici pukovnije Azov, a nekada vrlo kontroverzna skupina.

“Da su poubijali ljude u Azovstalu, napravili bi od njih heroje zauvijek. Svijet bi slavio te ljude”, rekao je.

Prognozirao je i da će Rusija ubuduće ulaziti u sve veće i veće sankcije i izolaciju.

H.D. | 072INFO
H.D. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Izetbegović: Nadam se da nećemo doći do toga da provjeravamo spremnost patriota da brane BiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za Nacional.hr govorio je...

Izetbegović se konačno oglasio o propaloj reviziji presude protiv Srbije. Napao Trojku

Predsjednik SDA i jedan od glavnih ‘osumnjičenika’ za propalu...

Izetbegović: Drska je izjava ruskog ambasadora da BiH ne bi trebala u EU

Flagrantnim i drskim miješanjem u unutrašnje stvari Bosne i...