Izetbegović: Džaferović i ja smo okretali telefone, dobit ćemo 900.000 vakcina

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA), govorio je sinoć u programu Federalne televizije (FTV) o vakcinama protiv koronavirusa.

“Vijeće ministara BiH se oslonilo na Covax, a mi na Vijeće ministara BiH. Sve se to radi prvi put i prave se greške”, rekao je Izetbegović za FTV.

Zatim je ukazao na odgovornost kadrova SNSD-a i HDZ-a BiH za situaciju u kojoj su se našli naša zemlja i njezini građani. Istovremeno, branio je stranku na čijem je čelu.

“Dodik u Predsjedništvu BiH, Tegeltija u Vijeću ministara BiH, Gudeljević u Ministarstvu civilnih poslova BiH – oni su trebali da završe posao. Ako ne znaju, trebali su da pitaju, da prenesu to na entitete, da uključe Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Drljača u Ministarstvu zdravstva FBiH, Peher u ZJZ-u – nigdje tu nema SDA”, naveo je Izetbegović i dodao kako se SDA sad uključila.

Podsjetio je i da je, s druge strane, premijer Federacije Fadil Novalić sad na sudu zbog respiratora koje je nabavljao.

Navodi i kako je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković bila u Evropi, a sad je otišla u Zaljev:

“Moja instrukcija je bila: Kada sebi nabavljaju milion, neka i nas ubace sa 50.000 – da platimo. Mislim da ćemo dobiti donacije, oko 200.000 vakcina – Turković, Džaferović i ja smo okretali telefone za to – u sljedećih mjesec dana”, rekao je Izetbegović.

Imao je i novinu u vezi vakcina:

“Osim toga, sljedećih mjeseci u BiH će biti 900.000 vakcina. SDA je počela da radi ono što nije njen posao”.

Prethodni članakKairo spreman za prvu veliku povorku mumija
Sljedeći članakDramatična promjena vremena: Dolazi hladna fronta s Arktika