Portal 072info

Izetbegović: EU mora igrati aktivniju ulogu u rješavanju migrantske krize

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U fokusu današnjeg sastanka sa Matthewom Palmerom bilo je 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma i o tome kako dalje, kazao je dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović.

Dodao je da su specifične teme bile reforme potrebne za euroatlanski put BiH, ekonomski oporavak od posljedica pandemije, trgovina ljudima i migrantska kriza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Razgovarali smo i o integritetu ovogodišnjih izbora. U vezi s prvim pitanjam, tačnije o tome kako promijeniti paradigmu u BiH, imali smo svi različite ideje. Ono na čemu sam ja insistirao je vladavina zakona koja neće razlikovati ljude po vjeri i naciji. Vidimo u ovoj migrantkoj krizi da ljudi dolaze iz zemalja gdje nema vladavine zakona – pojasnio je Izetbegović.

Prema njegovim rijerčima, BiH gubi energiju na srpske, hrvatske i bošnjačke nacionalne strahove te pitanje stvaranja mehanizama koji će garantirati da neće doći do dominacije jednih na drugima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ustvari gubeći iz vida da nije rješenje u tome, jedan puno teži problem pogađa BiH, a to je odlazak mladih ljudi. Otovorena je arterija BiH, najbolji dio stanovništva odlazi. Jedini način da ih se zadrži je upravo ovo što sam kazao. Da postoji vladavina zakona onakva kakva jeste u dobro uređenim evropskim društvima – naglasio je Izetbegović.

Dodao je da smatra da je potrebno promijeniti odnos srpskih predstavnika u Vijeću ministara BiH i Parlamentu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Uporedio sam to s automobilom kojem radi motor, ali stoji u mjestu ili se kreće prvom brzinom. Potrebna je odluka srpskih predstavnika da se krene i da se pokrene ova zemlja u pravom smjeru. Ovako se bespotrebno iscrpljujemo, potrebno je krenuti ka članstvu u organizacijama koje garantiraju sigurnost i bolji život naših ljudi. Treba govoriti istinu. Slična stvar je sa migracijama, ne može 99 posto problema nositi jedan posto stanovništva BiH. Nije ovo samo bošnjačko ili samo muslimansko pitanje. Čitam pritisak se svodi na grad Bihać i na Veliku Kladušu – poručio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima i EU mora aktivnije učestvovati u rješavanju problema migrantske krize.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ne može ovo jedan ministar rješavati, svi trebaju pomoći. Nama hiljade vojnika sjede u kasarnama besposleni, zašto ne bi pomogli Graničnoj policiji BiH i spriječili ulazak ovih nesretnika. Zašto nam stoji 250 miliona eura pomoći iz EU, jedino BiH neće povući ta sredstava. Mislim da se mora promijeniti odnos gospodina Dodika pa naniže. Sva ta pitanja treba rješavati efikasnije, a nadam se da će američki prijatelji utjecati da se krene u tom smjeru – naglasio je Izetbegović.

Dodao je da nije zabrinut za integritet izbora, ali da je problem implementacija rezultata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Čemu izbori ako već dvije godine ne možemo implementirati rezultate izbora na nivou Federacije. Mislim da je tu veći problem – istakao je Izetbegović, te potvrdio da se na sastanku nije bilo riječi o povezivanju statusa Kosova i RS.

Bilateralni sastanak

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na pitanje novinara „Dnevnog avaza“ da li je ostao sa Palmerom kratko na bilateralnom sastanku, Izetbegović je odgovorio potvrdno.

– Kratko smo razgovarali o izborima u Mostaru, on je mene pitao imam li nekih briga u vezi s tim pitanjem. Odgovorio sam da nemam i da mislim da se to kreće u dobrom smjeru – kazao nam je Izetbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Čampara: Izetbegovićeva izjava o aferi “Asim” demotivirajuća je za sve koji se nadaju promjenama u SDA

072info.com

Izetbegović: Mali Šengen je dobra vježba za EU; volio bih da Čampara ostane u SDA

072info.com

Kako je Izetbegovićev odgovor postao viralan: “Ja, i?”

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)