Izetbegović: EU nastavljaja da uzima ono što nam je najvrednije, mlade i obrazovane ljude

ba 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH saopćili su da je Bakir Izetbegović učestvovao je na Samitu predsjednika parlamenata država zapadnog Balkana, koji je održan na Brdu kod Kranja u Republici Sloveniji.

– Izetbegović je, govoreći na temu uloge parlamenata u vraćanju povjerenja u proces proširenja Evropske unije (EU), kazao da je na činjenicu da je to povjerenje narušeno utjecalo nekoliko faktora, poput promjene metodologije proširenja i pooštravanja kriterija u odnosu na raniji period, ali i odgađanje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

U tom smislu je, dodao je, neosporna odgovornost Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata država članica EU koji su posredno ili neposredno učestvovali u donošenju takvih odluka – saopćeno je.

Malo dali, a mnogo uzeli

– Te odluke su bile sebične i neodgovorne. EU i zemlje koje je čine su malo dale, a mnogo uzele zemljama zapadnog Balkana. I nastavljaju da uzimaju ono što nam je najvrednije, što se ne može ničim nadoknaditi – najvitalniji dio naših društava, mlade, zdrave, obrazovane ljude. Stotine hiljada kompletnih porodica je otišlo ili odlazi ka zemljama EU – poručio je Izetbegović.

Predsjedavajući Doma naroda je ukazao na važnost rješavanja pitanja odnosa u BiH, te je podsjetio na aktuelnu blokadu rada Parlamentarne skupštine BiH u režiji parlamentarnih stranaka sa sjedištem u entitetu RS zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i slavljenje presuđenih ratnih zločinaca.

– Te stranke, predvođene SNSD-om, smatraju da imaju pravo negirati genocid, odlikovati presuđene ratne zločince, vrijeđati žrtve i prijetiti secesijom prethodno etnički očišćenog teritorija države, a zatim, kada im se takva retrogradna, necivilizacijska politika zakonom zabrani, blokadom rada državnih institucija u taoce pretvoriti sve građane BiH – izjavio je Izetbegović.

Povjerenje građana

Upozorio je da se takvom politikom negativno utječe na povjerenje građana u evropski put, ali i da se grubo krši Dejtonski mirovni sporazum i dovodi u pitanje stabilnost cijele regije.

Kada su u pitanju obaveze Parlamentarne skupštine BiH u ispunjavanju uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa, Izetbegović je istaknuo potrebu izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva, a naročito reduciranja ovlasti i nadležnosti domova naroda, koji odlučuju o svim pitanjima umjesto samo onim koja se odnose na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

– To omogućava posredno izabranoj parlamentarnoj manjini u domovima naroda da bude iznad direktno izabrane parlamentarne većine u zastupničkim domovima, što diskriminira predstavnike građanskih, multietničnih stranaka koje čine više od četvrtine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i trećinu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH – kazao je Izetbegović.

Metod političkih blokada

Predsjedavajući Doma naroda je pojasnio da se takva pozicija koristi kao metod političkih blokada, što potvrđuju opstrukcije u implementaciji rezultata Općih izbora održanih 2018. godine. Također je podsjetio da su ukidanje nacionalnog veta i reduciranje ovlasti domova naroda zahtjev Evropske komisije, odnosno stav Venecijanske komisije Vijeća Evrope.

– Uklanjanjem blokada i jačanjem funkcionalnosti Parlamentarne skupštine BiH i parlamenata nižih nivoa vlasti inteziviralo bi se ispunjavanje uvjeta na evropskom putu, što bi rezultiralo i vraćanjem povjerenja građana u proces proširenja EU. Evropski parlament, prijatelji iz nacionalnih parlamenata država članica Unije imaju mogućnost da to povjerenje povrate, prije svega jasnom i nedvosmislenom podrškom reformskim procesima u BiH i njenoj evropskoj perspektivi, a zatim i utjecanjem na donošenje odluke kojom bi se ostvareni napredak valorizirao dodjeljivanjem kandidatskog statusa u što skorijem vremenskom periodu – zaključio je Izetbegović u svom obraćanju učesnicima Samita predsjednika parlamenata država zapadnog Balkana.

GODISNJICA
MARKETING