Izetbegović: Hrvati imaju 46 pozicija nauštrb Bošnjaka, radimo sve da se osjećaju relaksirano

bakir
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović rekao je danas da čini sve da se Hrvati, kao najmalobrojniji narod u BiH, osjećaju “relaksirano”.

Komentirajući u intervjuu za HRT opasku da su za cjelovitost BiH jednako opasni srpski separatizam i bošnjački unitarizam, Izetbegović je rekao da Hrvati imaju na nivou države stotinu bitnijih pozicija koje vladaju državom i na nivou Federacije oko 200.

“Hrvati imaju paritet. Imaju 15 posto u državi i imaju preko 33 posto pozicija ministarskih, direktorskih itd. Dakle, Hrvati od tih 300 važnih pozicija imaju 46 pozicija preko onoga što im Ustav garantira”, kaže predsjednik SDA.

Dodao je da na sve to, imaju ovu jednu, Željko Komšić, s kojom su nezadovoljni.

“Imaju 46 gdje bi trebali biti zadovoljni jer su ih dobili nauštrb Bošnjaka. Bošnjaci imaju 46 pozicija manje u namjeri da Hrvatima ‘omile’ BiH. Ne vidim ja tu neki pokušaj dominacije, unitarizma itd”, kazao je Izetbegović.

Zaključio je da se ustvari radi o napadima na Bošnjake, udruženim napadima s Dodikom,

“Zato što Hrvati žele izmijeniti Ustav i Izborni zakon tako da član Predsjedništva BiH mora biti iz HDZ-a. Volio bih čuti i vidjeti neki primjer gdje ima pokušaja te dominacije i gdje ima tih pokušaja nametanja građanskog principa. To je nemoguće napraviti u BiH”, zaključuje Izetbegović.