ba 1
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 11, 2022 @ 0:22
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se večeras u Dubrovniku sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Potreban pronalazak konsenzusa o izbornoj reformi

– Na sastanku je razgovarano o potrebi rješavanja otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u obostranom interesu, kao i o odnosima Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj – obavijestio je Izetbegović na svom Facebook profilu.

Dalje je navedeno, kako su sagovornici istaknuli potrebu pronalaska konsenzusa o izbornoj reformi s ciljem ostvarivanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i Ostalih, te uklanjanja blokada u funkcionisanju institucija.

Razgovarali i o plinifikaciji BiH

Izetbegović je naglasio da bi dijalog o rješavanju otvorenih pitanja na državnom nivou bio ključan za vraćanje i osnaživanje povjerenja i saradnje dviju susjednih država. S tim u vezi, podržano je održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Izetbegović i Plenković razgovarali su i o plinifikaciji Bosne i Hercegovine kroz ubrzanu realizaciju projekta gasovoda Južna interkonekcija, te o ostalim zajedničkim infrastrukturnim projektima.

LIDER