Izetbegović: Ikonu je neko prošvercao, napravljena je nezapamćena sramota

bakirizetbegovic

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider SDA (SDA) Bakir Izetbegović danas je prokomentarisao aferu “Ikona”. Poklon koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prerastao je u međunarodni skandal s obzirom da Ukrajina traži povrat svog kulturnog blaga.

Izetbegović je danas poručio da je ta situacija prilika za Tužilaštvo BiH da demantira njegove navode da se taj organ isključivo bavi bošnjačkim liderima, dok su amnestirani rukovodioci iz Republike Srpske, što se dokazalo kada se dogodio protuustavni referendum, kada su Dodika morali moliti da dođe i da izjavu u Tužilaštvo.

“Bojim se da me neće demantirati. Sigurno je da je neko prošvercovao ikonu koja vrijedi mnogo, sigurno je nelegalno nabavljena i napravljena je nezapamćena sramota da se predstavniku jedne velesile pokloni predmet koji je ukraden, bez porijekla, pribavljen na kriminalan način”, smatra Izetbegović.

Kazao je da očekuje da se Tužilaštvo pozabavi tim slučajem, ali poznavajući odnos Tužilaštva BiH prema srpskim kadrovima, izrazio je bojazan da će Tužilaštvo naći način da eskivira svoju obavezu.

Klix

Prethodni članakČerkez: Zatvaranje skijališta je posljednja opcija, zajedničkim naporom to možemo izbjeći
Sljedeći članakMirza Mujkanović – zarađuje u Gelsenkirchenu, a u BiH pravi lijepu fudbalsku priču