bakir 10
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Današnja redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’ u online formatu bila je o temi „Unutrašnje i spoljne silnice u restituciji građanskog uređenja BiH“, a uvodničar je bio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je tokom svog izlaganja naglasio kako je Bosna i Hercegovina građanska i multietnička država te da se stranka SDA, za koju je naveo kako je najača stranka u BiH, bori da to tako i ostane. Dotakao se i Mostara te pregovora sa HDZ-om BiH.

– Pregovori SDA i HDZ su održani na nagovor predstavnika Međunarodne zajednice i EU. Da nije bilo potrebe da se konačno riješi problem Mostara ja ne bih pristao na te pregovore. To su besmisleni formati koji s pravom izazivaju reakcije – kazao je Izetbegović

Također na upit da komentira izjavu Ambasade Rusije u BiH da će Rusija morati reagovati u slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a kazao je da su ga te izjave začudile.

– To je direktno miješanje u untrašnjost države. To je, po meni, direktna prijetnja BiH. Takve reakcije nas neće omesti u našem putu kojim idemo. BiH će nastaviti svojim putem koji je odlučen 2009., kao i 2019. godine bez obzira na mišljenje druge države – rekao je Izetbegović.