Izetbegović: Još postoji koalicija na državnom nivou, ali nije dobra atmosfera

Još uvijek postoji koalicija na državnom nivou i nju čine SDA-HDZ-SNSD i DF, kazao je danas član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.   

Govoreći o izlasku gospodina Fahrudina Radončića iz vlasti, Izetbegović je kazao da mu je žao. 

– Gospodin Radončić je izašao, meni je žao, ja sam nudio da ponovo iz SBB-a postavimo ministra sigurnosti, ali njegov izbor i njegova stvar – naglasio je Izetbegović.   

Na pitanje o problemima u koaliciji, Izetbegović je rekao da se o tome razgovara te da se iskoristi prilika kad je gospodin Čović tu. 

– Razgovaramo o tim pitanjima i možemo danas nastaviti. Očigledno je da nije dobra atmosfera i da bi odnosi trebali bolji i otvoreniji. Mislim da bi Čović trebao biti raspoloženiji za razgovor – zaključio je Izetbegović.  

Ovom prilikom je istakao da tokom današnje sjednice Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH bit će riječi i o drugim temama. 

– Sa gospodinom Čovićem vidjet ćemo se danas dva puta imamo danas i sastanak s predstavnicima međunarodne zajednice u vezi izbora u Mostaru. Razgovarat ćemo o svim ostalim stvarima o kojima smo zainteresirani, rad Vijeća ministara BiH, budžet itd – pojasnio je Izetbegović.Na pitanje hoćemo li imati izbore ove godine, Izetbegović je odgovorio da bi se treabali vezati za budžet, ali da je za SDA prihvatljiv bilo koji način finansiranja.  

– Mislim da bi u oktobru trebali održati izbore, a ne u novembru – poručio je Izetbegović.

Na pitanje o tužiocu Olegu Čavki, Izetbegović je poručio kako je očigledno da se gospodin Čavka prepoznao u aferi iz 2016. godine kada je taj tužilac kući odnio mobitel i pokušao u njega staviti svoju karticu.

– Imali smo tu aferu, imali smo 2012. aferu Barašin gdje su neke gore stvari učinjene, bilo je hakiranja, uništavanja dokaza i tako dalje. Mislio sam dakle na njega – poručio je Izetbegović.  

Govoreći o prigovorima na rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), Izetbegović je istakao da pri svemu što je rečeno, postoji ogromna potreba da se napravi nezavisno pravosuđe.

– To je potreba bh. društva. Ovo što sad imamo nije ni blizu toga, dakle za mnoge od njih zakon ne važi, počinjući od predsjedavajućeg VSTV-a, a evo i za prozvanog tužioca. Previše je toga što treba popraviti u tužilaštvu i smatramo da je krajnje vrijeme da se krene u čišćenje pravosuđa, rad na liniji onog što je gospodin Pribe kazao kao izvjestilac EU. Toga su svi svjesni, parlamentarci su odbacili izvještaj tužilaštva i vrijeme je da se krene u temeljite reforme i promjene – naglasio je Izetbegović.

Na pitanje o izboru novog ministra sigurnosti, Izetbegović je kazao da će u petak zasjedati kadrovska komisija SDA.

– Ići ćemo sa imenom za ministra sigurnosti. Nikad do sad nije došlo do imenovanja 20 – 30 pozicija od Vijeća ministara BiH, a da nismo imali stranački dogovor. Mimo toga SNSD uporno pokušava jednostarno završiti imenovanja, neće to moći ići tako. Moramo vidjeti kompletan taj raspored kao što smo do sad radili. SDA tu stoji na dispoziciji, tražimo da se napravi lista najbitnijih imenovanja i ministarstvo sigurnosti treba dobiti čelnog čovjeka – poručio je Izetbegović.

Prethodni članakStudija pokazala: Nošenje maski moglo bi spriječiti drugi val koronavirusa
Sljedeći članakZENICA: Duž rijeke Bosne počeli radovi na postavljanju betonskih žardinjera (FOTO)