Izetbegović: Krećemo u formiranje vlasti, prvo ću se sresti sa Komšićem

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u razgovoru za Politicki.ba poručio je da neće isključiti nikoga iz pregovora za formiranje vlasti.

Reagirajući na žrijebanje u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine kojim je lista SDA dobila 12. delegata, on je rekao da ta odluka “znači da su izbori konačno završeni i da je vrijeme da se krene s ozbiljnim pregovorima o imenovanju novog saziva Vijeća ministara”.

ČITAJ JOŠ:  Političari kao borci iz Tekkena: Kada bi ušli u ring ko bi izašao kao pobjednik

– Prvo se kanim sresti s predsjednikom Demokratske fronte kako bi dogovorili zajedničku startegiju i nastup u pregovorima sa ostalim bitnim akterima. To će biti večeras ili ujutro – najavio je Izetbegović.

On je, potom, najavio i sjednicu Predsjedništva SDA gdje će se definirati pregovaračka pozicija Stranke.

Nakon toga pozvat će “sve bitne političke aktere”.

– Vrijeme je da odnose i stvari vratimo na ispravne postavke. Vrijeme je da svi pokažemo više poštovanja jedni prema drugima, da istinski poradimo na pomirenju suprotstavljenih političkih snaga i da zemlju pokrenemo u pravom smjeru. Procese moraju voditi oni kojima su glasači dali povjerenje – poručio je Izetbegović u razgovoru za Politicki.ba.

ČITAJ JOŠ:  Sjećate li se Bakirove kuknjave zbog SCC-a i ZARE? “Sada je pitanje hoće li ZARA doći, 400 ljudi ostaje bez posla u Alshidiju”

Upitan da li ima nekog s kim neće pregovarati, on kaže da ne bi nikoga isključivao.

– Bez obzira šta se dešavao prije 30 godina ili prije 30 dana. Jedini kriterij je spremnost da se naprave kompromisi, da se prihvate realnosti, odnosno postojanje drugih i drugačijih i da se pokaže spremnost na iskorake koji će zemlju povući naprijed. Glavni čvor je naravno na relaciji HDZ – DF i taj čvor ne može biti silom presječen. On mora biti strpljivo odvezan jer te dvije stranke predstavljaju dva nezaobilazna segmenta bh. društva – rekao je predsjednik SDA za Politicki.ba.

ČITAJ JOŠ:  Izetbegović: Naše misli su sa cijelom turskom nacijom u ovom teškom vremenu
072INFO TV