r 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Lider SDA Bakir Izetbegović također je komentirao kaznu doživotnog zatvora ratnom zločincu ratku Mladiću.

– Pozdravljam presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove kojom je ratni zločinac Ratko Mladić pravomoćno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, uprkos činjenici da u toj presudi zločini u Foči, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu i Vlasenici, iako su imali sve elemente genocida, nisu označeni kao takvi – kazao je Izetbegović.

Mladić nosi veliku odgovornost za genocid i druge stravične zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, istakao je Izetbegović.

– Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prestane sa pokušajima vještačkog izjednačavanja odgovornosti, te da procesuira sve one za koje postoji osnovana sumnja da su pravili zločine u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Foči, Zvorniku i desetinama drugih mjesta u Bosni i Hercegovini u kojima je zarad velikodržavnih projekata protjerivano, zlostavljano i ubijano civilno stanovništvo. Ova presuda bi trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine – rekao je Izetbegović.