Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA: Dodik je dobio upozorenje od mentora

bakir 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas je održalo sjednicu nakon čega se lider Bakir Izetbegović obratio medijima. 

Istakao je da Predsjedništvo SDA poziva sve faktore u Bosni i Hercegovini i regiji da ulože dodatne napore u očuvanju sigurnosti i mira. Od policijskih agencija, kako je Izetbegović naveo, očekuju da djeluju preventivno kada je sigurnost u pitanju.

On je kazao da i očekuju jasne sankcije Evrope za one koji uzrokuju krizu u BiH.

– Pozvali smo predstavnike RS-a da prestanu s opstrukcijama u fiskalnom okviru, da omoguće donošenje budžeta, a samim tim i održavanje izbora – rekao je Izetbegović.

Dodik davao tvrde izjave

Ocijenio je da posljednjih 15 godina nije bilo politike Milorada Dodika u ovoj državi bi ostale desetine hiljada mladih ljudi koji su napustili zemlju. 

– Dodik je davao vrlo tvrde izjave, da je ovo propala zemlja, a onda je očigledno dobio upozorenje od mentora da tako ne radi. Igraju se tu i neke duple igre. Ono što je vidljivo iz Dodikovog djelovanja da je on svojom politikom užasno unazadio ovu zemlju, da bi u BiH ostale desetine hiljada mladih da nije bilo njegove politike. I stotine hiljada penzionera bi imali veću platu. Zaustavljao je investicije. Mogli smo do sada biti u NATO savezu i uznapredovali na EU putu da nije bilo njega – zaključio je Izetbegović.

Enegetska neovisnost države

Pozdravljaju usvajanje zakona u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, koji su u okviru tačaka iz Mišljenja Evropske komisije te pozivaju Dom naroda da što prije zakaže sjednicu na kojoj će te tačke biti potvrđene.

– Očekujemo od EK da kandidatski status nam i dodijele nakon što zakoni budu potvrđeni u Domu naroda – rekao je Izetbegović.

Na Predsjedništvu SDA su zaključili da je neophodno donijeti niz odluka kojima će se osigurati energetska neovisnost države.

– To podrazumijeva nastavak rada termobloka 4 i 5, ali i izgradnju alternativnog smjera dolaska gasa – naglasio je to Izetbegović, dotaknuvši se na kraju površno i potrebe za obnovljivim izvorima energije, a što je BiH inače mnogo potrebnije od termoblokova koji su trebali biti davno ugašeni.

GODISNJICA
MARKETING