Izetbegović: Nema dogovora sa Čovićem, a Dodik pričama o raspadu može izazvati rat

Bakir izetbegovic

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović sinoć je u intervjuu za Federalnu televiziju (FTV) rekao da nema pomaka u pregovorima oko Izbornog zakona sve dok Dragan Čović vodi ucjenjivačku politiku, a osvrnuo se i na ponovno dizanje tenzija Milorada Dodika.

Možda previše očekujemo od međunarodne zajednice, naveo je on, a možda i oni od nas očekuju previše.

“Ambasador Nelson i ambasador Sattler od mene i Čovića očekuju da riješimo stvar koju 15 godina ne uspijevaju riješiti SAD, EU, domaći političari. SAD su imale problem s padom Aprilskog paketa – njihov autoritet je doveden u pitanje. Sa padom Fileovog modela je doveden u pitanje autoritet EU-a. To su uradili neogovorni političari u BiH i sad se čude što se međunarodna zajednica ne uključuje”, istakao je Izetbegović.

Predsjednik SDA vjeruje kako će se Amerika snažnije uključiti, bez obzira na stavove State Departmenta, ali samo želi nas da pokrene.

Na pitanje kada će krenuti – odgovara, da ovo s njim i Draganom Čovićem ne može dati rezultate.

“Imamo interresornu grupu koja se formira, imamo zahtjev State Departmenta da se Predsjedništvo snažnije uključi. Ono treba voditi procese u BiH, nema pomaka kada smo Čović i ja u pitanju”, naglasio je on.

Istakao je kako SDA neće da sjedne da razgovara.

“Nećemo da nama HDZ kaže da nećemo dobiti Vladu, popuniti Ustavni sud dok ne im izađemo u susret. U najmanje ruku, neka imenuju dva ministra u Vladu FBiH pa možemo krenuti”, poručuje Izetbegović.

“Nećemo ništa dogovoriti ako ne uklonimo asimetriju u nadležnostima Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH na način da Dom naroda štiti isključivo vitalni nacionalni interes”, ističe Izetbegović i podsjeća da je to sadržano i u Komšićevom pismu.

Izetbegović poručuje da ne mogu dvojica da rade posao koji treba da radi deset glavnih aktera u BiH. Poziva da se u interresornu grupu uključi i opozicija. Paraleno mogu i lideri stranaka da s ambasadorima rješavaju glavne stvari.

Za odnos međunarodne zajednice prema HDZ-u u SNSD-u kaže da je previše mekan.

“OHR treba da se na dnevnoj bazi bavi situacijom u BiH, ne da dopusti da se odlikuju Karadžić i Plavišić, a kada SDA zagalami, onda da reaguje. Kada Čović kaže da se Izborni zakon može riješiti bez promjene Ustava – treba da mu kažu da ne moge biti izabrani niti Sejdić niti Finci ako je fiksirano da to budu jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin. Nezavisna Republika Srpska i Herceg-Bosna nikada se neće desiti – mogu samo rat napraviti”, kaže Izetbegović.

O trećem entitetu, kaže, ni HDZ više ne govori, a priče o otcjepljenju treba ignorisati.

“Na najavu Dodikovog spajanje funkcija predsjednika RS-a i člana Predsjedništa BiH nećemo pristati – to degradira sadašnju poziciju. Možemo ići samo naprijed, nećemo nazad”, poručio je Izetbegović.

Prethodni članakŽuto upozorenje meteorologa za dijelove Bosne i Hercegovine
Sljedeći članakZnate li zašto se na Uskrs jedu jaja?