Izetbegović: Nije malo da Mittal zatvara pogone

Predsjedništvo SDA danas je održalo redovnu sjednicu, na kojoj su se dotakli brojnih aktuelnih političkih tema u BiH, a između ostalog, kritikovali su i rad aktuelne državne, ali i federalne vlasti.

Nakon sjednice, medijima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Napomenuo je kako je prošlo godinu dana od formiranja državnog i federalnog parlamenta. Njihov rad ocijenio je lošim.

– Predstavnički dom FBiH održao je samo sedam redovnih sjednica. U prvoj godini usvojeno je manje zakona nego u dvije sedmice prošlog saziva. Ni Vlada FBiH nema usvojen program rada. Najavljeno je povećanje cijena električne energije. Svjedočimo gubitku radnih mjesta i gašenju pogona, upozorio je Izetbegović.

Prokomentarisao je i Predstavnički dom PSBiH, kazavši kako je rezultat rada 10 posto od obećanog. Naveo je i kako SDA traži navode od istražnih organa da istraže tvrdnje SDP-a i SNSD-a o navodnoj radikalizaciji i paravojnim kampovima.

Smatramo ozbiljne izjave ministra Zukana Heleza o postojanju paravojnih kampova u RS. Kad je u pitanju zahtjev za smjenu ministra Heleza, SDA to neće podržati jer smatramo da cijelo Vijeće ministara treba smjenu, naveo je.

Ponovio je i zaključak sa sjednice Predsjedništva SDA, a to je da vlasti nisu učinile ništa u smislu otvaranja pregovora sa Evropskom unijom, i to nakon što je Evropska komisija prije mjesec dana spustila ljestvicu i dala uslovno zeleno svjetlo.

– SDA će na bazi onog što je već usaglašeno, u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena Izbornog zakona za unapređenje izbornog procesa. Ocjenjujemo lošim rad Federalne vlade. Na pozicije se postavljaju nekompetentni kadrovi iz Trojke, posljedice se već vide, kazao je, te naveo kao primjer Elektroprivredu BiH iz koje su se ranije danas oglasili i kazali da je kompanija u lošem stanju.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kritikovao je aktuelnu Vladu FBiH navevši primjere kako kompanije padaju i idu raznim stranputicama koje su rezultat njihove vladavine.

– Nije malo da Mittal zatvara pogone, da Ledo zatvara pogone, Prevent… Ne idu stvari dobro. Poskupiće struja sigurno. Komunalnim preduzećima, a to će direktno udartit na dzepove građaja. Tu smo da pomognemo ako treba, s najboljom namjerom za drzavu i ekonomiju, rekao je Izetbegović.

Zatim je komentarisao kako je EU, odnosno Evropska komisija spustila prag za BiH na putu prema članstvu.

– Onda su rekli okej, hajde da prihvatimo samo ove samo da se krene naprijed. Spušten je prag, ali neko ko je invalid ne može preći ni taj prag. Autoput smo zaboravili. Svjedočimo zastoju i sve gorem odnosu unutar Trojke. Imali smo lažnu relaksaciju odnosa kad je trebalo preuzeti vlast. Predsjednici Trojke dok nisu preuzeli premijersku i dvije ministarstke pozicije sada tonemo u prepucavanje. Nude narodu prepirku sa Dodikom. Od toga se ne živi, od populizma i prepirku. Moramo vidjeti jasne rezultete i u reformama i EU i nato putu i najbitnije – u ekonomiji. A imamo naznake da nimalo neće biti dobro u ekonomiji

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE