Izetbegović o 30 godina SDA: Za 5 godina smo kreirali više od 100.000 novih radnih mjesta

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se videoporukom članovima i simpatizerima, a povodom 30 godina od osnivanja ove stranke. Na početku obraćanja Izetbegović je kazao da se radi o “30 godina borbe za opstanak i ravnopravnost našeg naroda, za suverenitet naše domovine Bosne i Hercegovine, za slobodu, demokratiju i prosperitet bosanskohercegovačkog društva”.

“Kada kažem naš narod, ne mislim samo na Bošnjake, mislim na sve one koji nemaju rezervnu domovinu, niti rezervnu politiku kada je u pitanju ravnopravnost građana i naroda Bosne i Hercegovine. Na sve one koji su, zajedno sa Bošnjacima branili, i spremni su da ponovo brane teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje, njenu čast i ugled, njenu bit koju je rahmetli Alija Izetbegović opisao kao ‘vjeru da različite vjere i kulture mogu živjeti zajedno”, naveo je on.

Intelektualci i “Sarajevski proces”

Kaže da je sve počelo prije 30 godina “kada je grupa od 40 hrabrih intelektualaca, umjetnika i poduzetnika odlučila rizikovati slobodu i osnovati prvu alternativnu političku stranku u BiH”.

“Nukleus Inicijativnog odbora su činili intelektualci i aktivisti suđeni u „Sarajevskom procesu”, većinom bivši članovi zabranjene organizacije „Mladi muslimani”, borci za slobodu koji su bili spremni ponovo robijati u komunističkim kazamatima: Alija Izetbegović, Omer Behmen, Hasan Čengić, Džemaludin Latić, Šaćir Ćerimagić, Sulejman Čamdžić, Tarik Muftić. Snažnu potporu je dala grupa aktivista okupljenih kroz djelovanje pri Zagrebačkoj džamiji: Šefko Omerbašić, Salem Šabić, Mustafa Cerić, Šemso Tanković, Kemo i Faris Nanić . Zatim bardovi sevdalinke Safet Isović i Omer Pobrić. Poduzentici Muhamed Čengić, Abdulah Skaka, Fehim Nuhbegović”, ističe Izetbegović.

Kaže da su prvoosnovanoj stranci snažnu podršku od samog osnutka dali Bakir Tanović Sulejman Ugljanin, Ejup Ganić, Edhem Bičakčić, Irfan Ajanović, Adil Zulfikarpašić, Muhamed Filipović i drugi.

Zulfikarpašić i Filipović su, navodi on, pomogli da stranka dobije početni zamah, ali su napravili i prvi raskol u SDA, pred same jesenje izbore 1990.

“Raskoli će nas zatim pratiti kao loš usud. Prvi sa Zulfikarpašićem je bio najbolniji.
Sljedeći sa Fikretom Abdićem – najtragičniji. A onaj sa Harisom Silajdžićem – najdublji. A zatim smo izgleda stekli ‘imunitet’. Jer sve što je slijedilo nije moglo bitnije poremetiti putanju SDA”, rekao je on.

Referisao se i na činjenicu da su protekle tri decenije SDA predvodila tri predsjednika. Kada je riječ o utemeljitelju, Aliji Izetbegoviću, kazao je da je njegovo vrijeme je bilo najteže i najhitnije.

“Da nije bilo Alije Izetbegovića, Patriotske lige koju je osnovala SDA, kadrova SDA koji su u uslovima totalne blokade uspjeli da naoružaju Armiju R BiH, da nije bilo 200.000 boraca, komandira i komandanata Armije Republike Bosne i Hercegovine spremnih da se suoče sa smrću – danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine”, naveo je Bakir Izetbegović.

Drugog predsjednika SDA Sulejmana Tihića opisao je kao upornog i sistematičnog čovjeka.

“Tihićeva prva polovina mandata je bila plodotvornija od druge polovine. Od 2001 do 2006 su postignute značajne reforme koje su osnažile državu i uklonile dio anomalija koje je sadržavao Dejtonski mirovni sporazum – suprotstavljene vojske, obavještajne i granične službe su ujedinjene u jedan sistem”, rekao je Izetbegović.

Za 5 godina 100.000 radnih mjesta

“Ja sam, zbog Sulejmanove bolesti, rukovođenje strankom počeo preuzimati već te 2014. Za predsjednika sam izabran na Kongresu SDA 2015 godine. Manje- više isti sastav rukovodstva SDA je u sljedećih pet godina uložio napore u ostvarenje tri cilja: Zaustaviti negativne trendove i ponovo pokrenuti reformske procese sa ciljem postizanja članstva BiH u EU i NATO savezu. Ojačati privredu BiH i otvoriti minimalno 100.000 novih radnih mjesta. Vratiti snagu Stranci demokratske akcije i ponovo je pozicionirati kao najjaču BH političku partiju. Vratili smo snagu i izborne pobjede SDA-u”, istaknuo je on.

Kaže da su u proteklih pet godina kreirali više od 100.000 novih radnih mjesta, BDP je povećan sa 27 na 33 milijarde KM, prosječna plaća sa 830 na 930 KM, prihodi od indirektnih poreza sa 6 milijardi na skoro 8 milijardi KM.

“Prihodi od direktnih poreza su u RS stagnirali, ali su u Federaciji porasli sa 3 na 5 milijardi KM, izvoz sa 9 na skoro 12 milijardi KM. Broj turističkih noćenja je u ovom periodu skoro udvostručen. Ovo su ubjedljivo najbolji ekonomski pokazatelji u postdejtonskom periodu i rezultat su vlada predvođenih Novalićem i Zvizdićem. Federacija BiH se postepeno pretvara u veliko gradilište. Trenutno se gradi 41 kilometar autoputa na Koridoru V-c, osigurana su sredstva i u pripremi je gradnja sljedećih 76 km, uključujući i tunel Prenj, najduži tunel u ovom dijelu Evrope. Osigurana su sredstva za gradnju brzih cesta porema Goraždu, Neumu, Travniku i Bihaću. Realan je i projekat gradnje autoputa prema Beogradu kojim će biti riješena veza Sarajeva sa Tuzlom i distriktom Brčko. Gradnja bloka 7. u Tuzli je krenula. U toku je i rekonstrukcija aerodroma u Sarajevu, u sljedeće dvije godine krenuće i rekonstrukcija mostarskog i tuzlanskog, kao i izgradnja bihaćkog aerodroma”, naveo je Izetbegović.

Govoreći o situaciji u stranci, Izetbegović je rekao da je bilo u SDA loših ljudi, a neki dobri su se kvarili, “i mi smo ih odstranjivali”.

“I nastavićemo da ih odstranjujemo, da branimo čast i poziciju stranke bez koje Bosna i Hercegovina nije sigurna, i bez koje ne može naprijed. Korupcije ima u svim strankama koje su dio vlasti. Ali najveća povika i ljutnja naroda je uvijek išla prema SDA. Nama i mediji i narod ‘cjepaju dlaku na četvero’. To nam treba biti upozorenje, ali i priznanje – narod želi zdravu i poštenu SDA, zdrav i čvrst oslonac. I mi ćemo mu takav oslonac uvijek i ponovo osigurati”, naglasio je lider SDA.

Na kraju je poručio da su “neke istine su neupitne, priznaju ih i oni koji nas vole i oni koji nas ne vole”.

“Prva istina je: da je proteklih trideset godina najznačajniji historijski period za našu zemlju i naš narod još od vremena pada Srednjevjekovne Bosne. Druga istina je: da je SDA bila nosilac historijskog tereta i kretanja u tom vremenu. I da je taj teret iznijela.Treća istina je: da posao na uspostavljanju sigurne, stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine još nije završen. I da taj posao mogu dovršiti samo oni koji su ga i započeli”, zaključio je predsjednik SDA.