Izetbegović o najavi Čovića: Prijete ratom ako bude izbora u oktobru. Neki su to probali, osuđeni su i pobjegli iz BiH

FD67F548 0B1D 42E2 A878 770453485A0A
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva SDA na kojoj je raspravljano o nizu aktuelnih tema, kako je rečeno na press konferenciji nakon sjednice.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović osvrnuo se na pismo Dragana Čovića u vezi sa odlukom CIK-a o raspisivanju izbora u kojem je, kako je ocijenio, izneseno niz neargumentovanih neistina i par prijetnji.

“Šta su neistine? Prva je da je HDZ htio otkloniti diskriminaciju, a upravo je obratno. Da se usvojio prijedlog HDZ-a i SNSD-a presude Evropskog suda za ljudska prava nikad ne bi bile provedene, odnosno diskriminacija utvrđene u njima nikad ne bi bile otklonjene. Zatim, Čović tvrdi da su Hrvati ugroženi i diskriminirani. Pa kaže da je Vašingtonski sporazum predviđao paritet Bošnjaka i Hrvata što je neistina. Općenito to pismo je neargumentovano. Vašingtonskim sporazumom je predviđeno da će u Vladi FBiH biti najmanje jedna trećina Hrvata, to sada ima, od 26 osoba je 6 Hrvata i jedna Srpkinja koju je HNS imenovao, dakle sedam”, rekao je Izetbegović.

Kao sljedeću neistinu je naveo to da Bošnjaci napadaju na identitet i građanska i politička prava Hrvata.

“Mi trpimo situaciju u kojoj je HNS zaustavio implementaciju izbornih rezultata od prije 3,5 godine, sada nam prijete da neće biti izbora, blokirali su popunu Ustavnog suda… Od 100 bitnih pozicija, ministarskih, direktorskih, na nivou države, Hrvati imaju 34, Bošnjaci i SRbi po 33 što je protiv zakona i Ustava. Na nivou Federacije imaju preko 50 posto više od onoga što Ustav FBiH propisuje. Kada smo dogovarali raspodjelu sredstava nižim nivoima, u kantonima je urađeno otprilike prema popisu, a u općinama je podjela bila otprilike 2 naprema 1, a Bošnjaka ima 3-4 puta više.

Dalje, SDA je kaže javno izjavila da nakon ovih izbora predstavnici koje većinski izaberu Hrvati, neće učestvovati u vlasti. Je li neko od vas čuo od nas takvu izjavu, nama to nikad nije palo napamet. Dalje, da smo mi netrpeljivi u odnosu prema Hrvatima, Bošnjaci. Dakle, u Varešu, gdje je izvršen zločin prema Bošnjacima u Stupnom Dolu, Hrvat iz HDZ je izabran za načelnika. Zar je to netrpeljivost? Nema nikakvih argumenata. Upravo obratno”, naveo je predsjednik SDA.

Onda se osvrnuo na prijetnje Dragana Čovića o teritorijalnoj reorganizaciji FBiH. 

“A zatim, dvije prijetnje. Jedna da je održavanje izbora izravna prijetnja miru. Dakle ono što je naša Ustavna i dejtonska obaveza je prijetnja miru. Zatim, da je da će HNS pokrenuti korake za uspostavljanje nove teritorijalne organizacije u BiH. To su uradili kroz samoupravu prije dvadesetak godina i gospodin Jelavić je zbog toga suđen i pobjegao je iz BiH, a Prlić i ekipa su osuđeni zbog pokušaja stvaranja etnički čistog hrvatskog entiteta u BiH i onda se prijeti ratom ukoliko bude izbora u oktobru”.

Kaže da HDZ podrazumjeva da glavni princip bude etnički.

“Što se nas tiče logično bi bilo da napravimo krupnije ekonomske regije, negdje oko 700-800 hiljada stanovnika da faktički ujedinjujemo recimo kantone, na bazi logičnih kriterija kao što je konfiguracija tla, historijski razlozi, saobraćajni, nešto što ima utemeljenje u normalnom funkcionisanju, a ne u etničkom. HNS i gospodin Milanović sigurno imaju taj kriterij”, naveo je on.

Osvrnuo se i na izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

“Gospodin Milanović zaista sviju nas iznenađuje ovdje u BiH, mislim i Hrvatse i Hrvatskoj. Ja sam se sreo s njim prije nekih pola godine i nakon toga sam čuo stvari o tom sastanku koje se nisu desile i od tada ne komuniciramo, jer znam da će ići u javnmost sa stvarima koje se nisu desile. Prije par dana je rekao da neće dozvoliti ulazak Finske u NATO dok Izetbegović ne promijeni Izborni zakon u BiH. Kakve to dvoje veze ima?

Dakle, Finska treba da trpi dok Izetbegović ne promijeni nešto. SDA ima 8 ruku u Predstavničkom domu BiH i ti ljudi sasvim sigurno neće dići ruku za nešto za šta smatraju da ne trebaju, džaba bi bio i Izetbegović da ih nagovara. A osam ruku od 42, šta je to. Nesporazum je između građanskih ljevičarskih stranaka i etnocentrične HDZ, odnosno skupa stranaka HNS. Zašto bi Izetbegović nešto rješavao. Mi ni luk jeli, ni na luk mirisali. Nikada SDA nije predlagala kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, niti Hrvate u Domu naroda. Zašto sam ja dužan da to riješim, a nemam ni kapacitet da to riješim. Ali Milanović tako poveže mene, problem stranaka i članstvo Finske u NATO. Daleko od pameti”, rekao je.

Što se tiče izjave Milanovića da on nije sagovornik, kazao je sljedeće:

“Može se sa mnom razgovarati, ja sam bio za to da popravimo odnose Bošnjaka i Hrvata u BiH i nema nama na zelenu granu dok se ne riješi. Čović nas je odmakao od tog rješenja. Ja sam cijelo vrijeme pokušavao da ga dovedem pameti. Da ne zaustavlja ugovor sa Islamskom zajednicom, da ne izgovara stvari koje ne smije u Beogradu, da ne staje uz Hrvatsku kada je u Pitanju Pelješki most, nego uz nas”.

Kaže da se Čović faktički ponašao tako da kvari odnose.

“Kao da je smišljao da pokvari odnose, da se ne desi promjena. A ja sam uvijek tražio rješenje, uvijek smo davali hrvatskom korpusu više nego što joj pripada i možda ću biti prozivan zbog toga. HDZ ima više ministara nego SDA u ovom momentu i na državom i federalnom nivou. Trebat će vremena da se stvari srede između Bošnjaka i Hrvata u BiH”, rekao je Izetbegović.

Ponovo se vratio na Milanovića.

“Ne mogu da uhvatim tu Milanovićevu politiku. Prije desetak godina bio je tu u crvenoj jakni, davao podršku Komšiću, danas ga vrijeđa. I njega i nas. Daje nesuvisle, pretjerane, radikalne izjave. Pretvorio se od socijaldemokrate u radikalnog desničara. Zašto to radi. Da li je to racionalno osmišljeno ili priča šta mu padne napamet, ne mogu da procijenim”.

Raport.ba