Portal 072info

Izetbegović odgovorio Grabar-Kitarovićevoj: U Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam. On je rekao da cijeni sve lider u regionu, te da trebaju dva puta razmisliti prije nego se upuste u komentarisanje situacije i problema u susjednim  državama.

“Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović očigledno nije postupila tako, čime je pokazala nepoštovanje prema BiH i njenom rukovodstvu. Nije dobro BiH nazvati neemancipiranom zemljom, komentarisati odijevanje Bošnjaka i Bošnjakinja, preuveličavati problem tzv. islamskog ekstremizma u BiH, recimo dodavati dvije nule na broj povratnika sa stranih ratišta… Sa sirijskog ratišta se  vratilo 46 osoba iz BiH dakle, par desetina a ne par hiljada kako je to ustvrdila predsjednica Hrvatske. U prošloj godini nije zabilježen niti jedan odlazak na strano ratište iz BiH.

Naše službe sigurnosti aktivno se i uspješno nose s ovim problemom, razmjenjuju podatke i iskustva s nadležnim službama, uključujući i one u Hrvatskoj”, rekao je Izetbegović i naglasio da i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog. “I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam. U Jasenovcu je otkrivena spomen- ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbjegavali da takve pojave komentarišemo… Nadam se da će predsjednik Grabar-Kitarović ubuduće postupiti tako, odnosno brinuti o vlastitom dvorištu a nama prepustiti brigu za naše”, poručio je Izetbegović predsjedniku Hrvatske.

nezavisne.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box