Izetbegović pisao Sassoliju i Tusku: Zagovaranje promjena granica prijetnja miru regije i Evrope

Izetbegović pisao Sassoliju i Tusku: Zagovaranje promjena granica prijetnja miru regije i Evrope

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je pisma predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sassoliju i predsjedniku Evropske narodne stranke (EPP) Donaldu Tusku povodom “non-paper” dokumenata.

Izetbegović u pismima ističe da su građani Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije Zapadnog Balkana, uznemireni zbog niza događaja kojima se stvara percepcija da se u određenim krugovima unutar Evropske unije pokušava pokrenuti tema prekrajanja državnih granica na štetu Bosne i Hercegovine, te da je pojam “mirni razlaz” samo mimikrija za secesionizam koji već dugo vremena zagovara predsjednik SNSD-a, uz podršku određenih krugova izvan BiH.

“Poznato Vam je da su građani BiH položili ogromne žrtve 90-ih godina prošlog stoljeća braneći cjelovitost i teritorijalni integritet svoje države i da ne postoje okolnosti u kojima bi pristali da se odreknu i najmanjeg dijela teritorije, a pogotovo ne političkom odlukom o “mirnom razlazu”, navodi.

Pismo koje je Bakir Izetbegović uputio Donaldu Tusku
Pismo koje je Bakir Izetbegović uputio Donaldu Tusku

Izetbegović podsjeća da su evropska iskustva sa pokušajima prekrajanja granica dovela do svjetskih ratova u 20. stoljeću, baš kao što su raniji pokušaji etničke podjele Bosne i Hercegovine kulminirali genocidom u Srebrenici, te da je na osnovu toga jasno da bi svaki pokušaj prekrajanja granica ugrozio mir.

“Svakome ko imalo poznaje historiju, ko razumije aktuelne odnose u svijetu, jasno je da pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine ne bi izazvao destabilizaciju i sukob samo u našoj zemlji, nego bi se lančanom reakcijom sukobi prelijevali iz jedne u drugu državu u regiji. Niz zemalja EU-a ne bi ostao pošteđen u toj novoj spirali separatizma koja bi bila pokrenuta”, upozorava Izetbegović.

Pismo koje je Bakir Izetbegović uputio Donaldu Tusku
Pismo koje je Bakir Izetbegović uputio Donaldu Tusku

Dodaje da je, bez obzira na to ko je autor “non-papera” te kome je i kada uručen taj dokument, jasno da dio desničarskih i i profašističkih stranaka u Evropi, koje su pod očiglednim malignim utjecajima sila izvan Evrope, zagovara teze koje se u tom pismu navode i da je to opasnost, ne samo za BiH, nego i za cijelu Evropsku uniju.

“Secesionistički, profašistički, u pravilu islamofobni pokreti i stranke, koji zagovaraju politiku i teze iz „non-papera“, udaraju na same temelje EU-a. Ovo što se događa trenutno nije samo problem nas u BiH ili regiji, nego i cijele Evrope, koja je utemeljena na principu nepovredivosti državnih granica”, istakao je.

Ocijenio je da je ogromna većina demokratskih snaga u EU sposobna da se izbori protiv profašističke manjine, islamofoba i secesionista, ali da svi zajedno moraju biti oprezni, i u korijenu sasijecati bilo kakvu pomisao o promjenama državnih granica, jer je to, upozorava, otvaranje Pandorine kutije.

Pismo koje je Bakir Izetbegović uputio Davidu Sassoliju
Pismo koje je Bakir Izetbegović uputio Davidu Sassoliju

“Stoga smatram neophodnim da se Evropski parlament, ali i ostale institucije EU-a, još jednom jasno odrede, potcrtaju privrženost principu nepovredivosti granica u cijeloj Evropi, te pruže punu podršku Bosni i Hercegovini i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU. Izostanak odlučne reakcije secesionističke i retrogradne snage će tumačiti kao slabljenje podrške EU-a teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i vjetar u leđa svojim aspiracijama”, napisao je.

Predsjednik SDA podsjeća da četvrt vijeka traju napori odgovornih snaga u Bosni i Hercegovini, potpomognutih predstavnicima međunarodne zajednice, da se stabilizuje mir u zemlji, da se ojača proces pomirenja, i da se Bosna i Hercegovina snažno pokrene na njenom reformskom i integracijskom putu, koji vodi ka članstvu u EU i NATO-u, te da je uložen ogroman trud i napravljen znakovit i ohrabrujući napredak, koji bi, upozorava, sigurno bio doveden u pitanje ako se separatističkim snagama da vjetar u leđa od strane predstavnika zemalja članica EU-a.

Pismo koje je Bakir Izetbegović uputio Davidu Sassoliju
Pismo koje je Bakir Izetbegović uputio Davidu Sassoliju

“Bosni i Hercegovini i njenim građanima u ovom trenutku je potrebna snažna podrška EU, kako bi secesionisti bili obeshrabreni, a sve političke snage u zemlji se fokusirale na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i provođenje prijeko potrebnih reformi”, zaključio je Izetbegović.

Izetbegović je u pismu Tusku posebno skrenuo pažnju na postojanje jasnih indicija da i pojedine stranke članice EPP-a direktno ili posredno pružaju podršku takvoj politici, te da bi bilo neophodno da se EPP ogradi i eventualno sankcionira svoje članice koje djeluju suprotno principima i politici EPP-a.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica