Izetbegović: Posljednji put sam pitao Čovića postoji li volja da se popuni Vlada Federacije

bakir izetbegovic
Podijelite vijest

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović (SDA) najavio je da će naredne sedmice biti održan novi sastanak između SDA i HDZ-a na kojem će se pokušati iznaći rješenja za promjenu Izbornog zakona i druga neriješena pitanja.

Izetbegović tvrdi da je danas posljednji put pitao predsjednika HDZ-a Dragana Čovića postoji li volja da se popuni Vlada Federacije BiH i da se krene u razgovore, na što je Čović odgovorio pozitivno.

– HDZ tvrdi da im bošnjački narod bira predstavnike koji nisu legitimni, dok SDA tvrdi da manjina u domovima naroda, a to je HDZ, nameće volju većini, odnosno SDA-u i probosanskim strankama, ljevičarskim strankama, građanskim strankama, itd – pojasnio je Izetbegović.

ČITAJ JOŠ:  Mehmedović o porazu Izetbegovića: Treba pročitati poruke građana

Najavio je da će SDA s HDZ-om naredne sedmici obaviti posljednji sastanak te je izrazio nadu da bi moglo doći do pomaka, odnosno da se HDZ-u izađe u susret kada su u pitanju legitimni predstavnici, a SDA-u o pitanju funkcioniranja i nadležnosti domova naroda.

– Mogli bismo doći do toga da normalno funkcionira parlamentarna demokratija – kazao je Izetbegović.

Osvrnuo se na pad prijedloga o ukidanju viza turistima iz Saudijske Arabije, koji su na Vijeću ministara oborili ministri iz HDZ-a.

ČITAJ JOŠ:  Izetbegović o sankcijama Novaliću: Ne vidim u čemu je problem

– Ne razumijem zašto zaustaviti do 100.000 turista iz te zemlje i koji bi značajno popravili stanje turističkog sektora, ne samo u Sarajevu, već i u HNK. Neke politike mi nisu jasne i mislim da ovo pitanje treba postaviti ministrima iz HDZ-a ili direktno Draganu Čoviću, od kojeg sam danas tražio da ispuni obećanje koje je dao prije pet godina tokom zvanične posjete Saudijskoj Arabiji kada je kazao da će pomoći da se vizni režim riješi – istaknuo je Izetbegović.

Osvrnuo se i moguće imenovanje novog visokog predstavnika u BiH Christian Schmidt, kazavši da BiH neće dobiti čovjeka koji bolje poznaje situaciju u BiH i dobronamjernijeg visokog predstavnika od Valentina Inzka, ali da će Christian Schmidt vjerovatno imati veću podršku i moći učiniti više za BiH.

ČITAJ JOŠ:  Alma Čolo: Nismo očekivali ovakav rezultat Izetbegovića. Analizirat ćemo to

– Možda ćemo dobiti čovjeka s jačim leđima s većom podrškom pa će neke stvari moći da se urade. Ovako ostaje da naš prijatelj Inzko ostane zabrinut što se neke stvari ne dešavaju. Možda ćemo sa Schmidtom biti manje zabrinuti i možda će se stvari pokrenuti s mjesta – zaključio je Izetbegović.


Podijelite vijest