Izetbegović: Pozivam vas da se uozbiljite, nemaju svi 6.000 KM plate

bakir izetbegovic pixsell

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici koja je počela u Sarajevu razmatra zahtjev pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda za sazivanje hitne sjednice Doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Osiguranje novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine.

Iz Kluba bošnjačkog naroda navode da, prema odredbama Izbornog zakona BiH, sredstva za provođenje izbora institucije nadležne za obezbjeđenje sredstava iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o raspisivanju izbora.

Predložili su da Dom naroda na hitnoj sjednici donese i zaključak „da se nalaže Vijeću ministara BiH da, u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, u roku od 24 sata od donošenja ovog zaključka, na prijedlog CIK-a BiH, donose odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda CIK-a BiH za održavanje Općih izbora 2022. godine.

Sjednici prisustvuje 14 delegata, po pet iz Kluba hrvatskog i Kluba srpskog naroda i četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda.

Prema svemu sudeći, od ove odluke neće biti ništa s ozbirom da HDZ-ovi i SNSD-ovi delegati ne žele podržati prijedlog Kluba bošnjačkih delegata.

Copy

Šest puta preglasali

Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da bi voljela znati zašto je zakazana ova sjednica.

– Znam da je to pravo predsjedavajućeg, ali gdje je osnov, to nisam mogla sebi da objasnim. Ključno pitanje je može li Dom naroda naložiti Vijeću ministara ovakvu odluku?… – navela je Majkić.

Poručila je da su potrebni ozbiljni argumenti ako se “izražava sumnja u izjave Bevande”.

– Čudno je da su istog dana stigli isti zahtjevi – i da istog dana je održana sjednica Vijeća ministara na kojoj nije usvojen budžet. Čudni trenuci u kojima čovjek ne može da objasni šta se dešava – poručila je Majkić.

Za ovu situaciju je “okrivila” bošnjački dio delegata. SNSD-ova zastupnica je podcrtala da CIK BiH “podržava interese Bošnjake”, te je dodala da je neobičan zahtjev da sjednici prisustvuje i predstavnik te ustanove, što je dio prijedloga.

Za glas se zatim javio Denis Bećirović (SDP BiH) koji je na početku rekao kako BiH ima problem zbog neusvojenog budžeta.

– Šest puta ste me preglasali, jer niste željeli informaciju ko je kriv što nemamo budžet – poručio je Bećirović.

Namjerna kriza

Bakir Izetbegović (SDA) je govorio o odlascima mladih ljudi iz naše zemlje.

– I onda kažu da su Bošnjaci krivi jer se radi protiv zakona… Pravi se namjerna kriza koja će nas koštati odlazaka stotina mladih iz zemlje. Ovako ću vam reći – sve ovo što se radi u ovoj zemlji 24. godinu i kreira u koordinaciji dviju stranaka, vi ste izvršioci i bit ćete sukrivci za odlazak tih mladih. Sjetit ćete se ovoga kada vam zafale penzije i neće imati ko da zaradi penzije – poručio je Izetbegović.

Naveo je kako Bošnjaci nisu krivi za ovo stanje, te je poručio da je problem jer nisu prihvaćene izmjene Izbornog zakona.

– Mi smo krivi jer nismo prihvatili takav ultimatum. Pozivam vas da se uozbiljite, nemaju svi 5-6.000 KM plate, ima puno nezaposlenih, omogućite ljudima njihovo pravo – poručio je Izetbegović.

Odmah je stigla i reakcija Dragana Čovića (HDZ BiH) koji je poručio:

– Ako neko pravi opstrukcije, to ste vi. Na bezbroj primjera rada – od kantonalne do države. Zamolit ću vas da pokušamo, ako želimo riješiti, a ne koristiti govornicu za kampanju – dodao je.

Avaz

Prethodni članakPLANET OBUĆA ZENICA: Nova kolekcija proljeće/ljeto 2022
Sljedeći članakDogodilo se u bh. gradu: Zmija ušla u baštu restorana, nastala panika, tjerali je vodom