Izetbegović razotkrio sebe da mu nije stalo do deblokade Federacije BiH

bakir
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nakon što je prošle sedmice Bakir Izetbegović spektakularno proglasio svojom pobjedom da se istovremeno treba pregovarati o izboru člana Predsjedništva BiH i promjenama Ustava BiH sa deblokadom Federacije i ulozi Doma naroda uslijedio je tipičan postupak fildžan političara.

Izetbegović je za medije izjavio sljedeće: „Uostalom, moje insistiranje da se uključi i pitanje funkcionisanje Federacije u pregovore je rezultiralo formiranjem posebne pregovaračke grupe, i ta grupa bi trebala da predloži rješenje tokom ove sedmice.“

Ipak, iako je pred autoritativnim svjedocima Metju Pelmerom (Matthew), specijalnim američkim izaslanikom za izborne reforme i Angelinom Ajhorst (Eichorst), direktoricom pri evropskoj službi za vanjske poslove, dogovoreno da u roku odmah trebaju sjesti predstavnici federalnih stranaka i započeti razgovor, što potvrđuje, i Izetbegovićeva javna izjava, SDA, koju on vodi na dvije sesije pregovora uopće nije htjela da pošalje svoje predstavnike!?

Zaimovićev poziv: Nepotrebno izgubljeno punih sedam dana za početak ozbiljnih razgovora
  • Zaimovićev poziv: Nepotrebno izgubljeno punih sedam dana za početak ozbiljnih razgovora
  • Još gore, Izetbegović je poslao državnog službenika sa očitom namjerom da pregovori federalnih stranaka o boljem funkcioniranju Federacije budu obesmišljeni i opstruirani.

    Činjenica da je tek za prekosutra Mirsad Zaimović, ispred SDA poslao poziv klubovima zastupljenim u federalnom parlamentu, razotkriva politiku odugovlačenja i krađe vremena domaćim i inozemnim pregovaračima.

    Ovako neodgovoran odnos – a da se ne komentira neistina da je format ovih sastanaka tražio samo on, jer je to bio zahtjev i svih drugih lidera u FBiH – Izetbegović ne može sakriti ni novim Zaimovićevim pozivom.

    Taj je poziv upućen tek kada su predstavnice SBB-a i Naše stranke napustile pregovore sa državnim službenikom.

    Zaimovićev poziv, po Bakirovoj direktivi, sigurno je uzrokavan i činjenicom da je u Sarajevu i Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan, pa su se nekome „zatresle gaće“ u strahu od najavljenih američkih sankcija prema liderima koji nisu dio rješenja aktuelne političke krize u BiH.