Izetbegović se poslije pet-šest godina “sjetio” šta ga je Pahor pitao

ba 6
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Slovenački predsjednik Borut Pahor je bio i prije 5-6 godina ovdje u posjeti članovima Predsjedništva BiH. Tada smo bili Ivanić, Čović i ja, i tako je naivno postavio pitanje: Razmislite li vi nekada da vam je bolje da se raziđete, pa da se svi smirite? Ja nisam dopustio da to izađe u javnost, jer je bila prijateljska posjeta, a bila je razarajuća izjava, kazao je za BHRT Bakir Izetbegović, lider SDA.

Možda se njemu to čini normalno, ali nakon Tomašica, Srebrenice i sličnih događaja gdje su pobijeni svi ti ljudi, ne smije se dopustiti da se uopće to pitanje otvara, kazao je Izetbegović u razgovoru za “BHT1 Uživo”.

– Možda je to uradio u dobroj namjeri, nenamjerno. Raziđite se kao Česi i Slovaci. Da se neko rješenje nađe. Takve, nek me izvine, budalaštine je govorio. Ovo što je rađeno poslije nije nimalo bilo naivno. Ubaciti ovo u javni prostor i gledati reakciju. Zato je moja reakcija bila jaka. Ima još takvih kuhinja koji prave slične stvari da se ispitaju situacije, u Zagrebu, Beogradu. Da se ispitaju reakcije, probni balon – kazao je Izetbegović.

Inače, Izetbegović je poznat kao čovjek koji je sklon naknadnoj pameti.

Zato se na prvu nameće pitanje da li je i Izetbegović sve ove godine razmišljao o mirnom razlazu i zašto je pet-šest godina o tome šutio.

Također, za dobro upućene u odnose na “dvoru”, pomalo je neobično što je čak i čuvar fotelje Šefik Džaferović prije Izetbegovića progovorio o Pahorovom pitanju.