1631887367 bakir izetbegovic 234392 1024x576 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 25, 2021 @ 11:10
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Johan Satlerv (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovni, i Oliver Varkelji (Varhelyi), evropski komesar za proširenje, organizirali su sinoć sastanak u Satlerovoj rezidenciji, na kojoj su učestvovali politički lideri iz BiH.

NER FIT

Iako se sinoć nisu željeli obratiti medijima, jedan od učesnika sastanka, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, danas je prokomentarisao o kojim se temama razgovaralo na spomenutom sastanku.

– Ti sastanci su nekada više u funkciji toga da se ipak sjeda, evo Milorad Dodik sjeda sa mnom i Draganom Čovićem da se u izvjesnoj mjeri relaksira sama atmosfera kako bi se omogućili neki pomaci. Tražio se izlaz naravno iz krize, šta raditi sa Inckovim zakonom koji eventualno može biti donesen i u Parlamentu uz eventualno neke dopune koje odgovaraju srpskoj strani – kazao je Izetbegović i dodao:

– Recimo, spominjanje i Jasenovca i genocida u Jasenovcu, da ne ulazimo u detalje. Ponovo smo pred gospodinom Varhelyijem koji nije upoznat u detalje sa situacijom razgovarali o zahtjevima HDZ-a, našim protuuslovima koji se odnose na vođenje Doma naroda, dakle stare teme.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Na pitanje novinara da li se sastanak može okarakterisati kao uspješan, Izetbegović je rekao:

– Uspješan je bio utoliko što se sjedilo i razgovaralo, što se ne šuti i što se pokušavaju približiti stavovi. Mislim da, bili smo sva trojica jučer, da sva trojica želimo da se situacija razriješi, da se kriza prevaziđe i da se ide naprijed. Dakle, nije bilo uobičajene drskosti jednog od te trojice.

LIDER