Izetbegović tvrdi da su plate veće otkako je Novalić na vlasti i poručuje: Najveći je porast izvoza i turizma tamo gdje se Bošnjaci pitaju

Podijelite vijest

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović na tribini održanoj u Livnu iznio je niz hvalospjeva na račun premijera Federacije Fadila Novalića koji je, kako za njega priča njegov predsjednik partije, zapravo jedan veliki heroj i spasitelj koji se ukazao u većem bh. entitetu. 

Izetbegović je izjavio kako “smo imali odgovor na pandemiju, zdravstveni dio, ekonomski dio”. 

Više zaposlenih nego prije pandemije

Potom je iznio podatak kako danas “imamo 10.000 više zaposlenih nego onog dana kada je krenula pandemija”.

– Izgubili smo 33.000 zaposlenih i postepeno smo ih vratili i dodali još 10.000 dodatno. Budžeti su 33 posto veći, uvećani u vrijeme kada je Novalić preuzeo vlast. 33 posto su visočije plaće, odnosno primanja u odnosu na dan kada je Novalić preuzeo vlast – izjavio je Izetbegović i dodao:

ČITAJ JOŠ:  U ovom gradu je Bakir Izetbegović bio tek četvrti po broju glasova

– Najbolji bubreg, jetra i pankreas je onaj za koji ne znate da postoji, jer vas ne boli.

Lider SDA je potom govorio i o ratnim vojnim invalidima, te rudarima.

– Kada jednog prestanu neki problemi Aide, Dite, kada prestanu penzioneri da se bune, ratni vojni invalidi, kada se to smiri, kada nemate taj pritisak, znači da je to proradilo, da su riješeni penzioni fondovi, da su riješeni problemi sa ratnim vojnim invalidima, da su riješeni problemi sa rudarima, kada prestanu da vam prijete, da pale zgrade, napadaju, kamenjaju i tako dalje. Sve je to jedno po jedno riješeno – rekao je Izetbegović.

ČITAJ JOŠ:  Susret Bećirovića i Izetbegovića: Rukovali se nakon otkazane sjednice

U FBiH viša plaća nego u RS kod Dodika

On je potom rekao kako je najveći porast izvoza, najveći porast turizma, 70 posto dobra i indirektnog dobra se prikupi tamo gdje su Bošnjaci, gdje se mi nešto pitamo.

– Tri četvrtine goriva se tu potroši. To je direktni znak ekonomskog života. Moglo bi to bolje i lijepo bi bilo da je bolje, ali ako je plaća, odnosno primanja u Federaciji 20 posto visočija nego u RS, kod Dodika, i ako je u Sarajevu visočija plaća nego u Beogradu i ako je 40 posto visočija nego u Makedoniji, ovdje gdje je Novalić, onda nećemo reći da je dobro, nego ćemo reći da nije tako loše s obzirom na sve te kugle koje imamo na nogama i sve te kočničare – izjavio je Izetbegović u Livnu.

ČITAJ JOŠ:  Turski mediji: Sin Alije Izetbegovića prvi put izgubio

Avaz


Podijelite vijest