Izetbegović u Briselu: BiH u slijedećih 10 godina može postati stabilna evropska država

Izetbegović u Briselu: BiH u slijedećih 10 godina može postati stabilna evropska država

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović susreo se danas u Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i ambasadorima članica “Kvinte”.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o sitauciji u Bosni i Hercegovini, konstatirajući da je zemlja ostvarila značajne i odlučne iskorake u procesu približavanja euroatlantskim integracijama.

Izetbegović je naglasio da su u protekle tri godine, unatoč izazovima i otporima, napravljeni značajni pomaci. Istakao je da je Predsjedništvo BiH posvetilo posebnu pažnju i davalo poseban impuls svim procesima koji su se odnosili na integracije te da su konsenzusom usvojeni strateški dokumenti – Strategija vanjske politike BiH za period 2018. – 2023., Pregled odbrane i Plan razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH za period 2017. – 2027.

Izetbegović je informisao generalnog sekretara NATO-a i o realizaciji aktivnosti vezanih za aktivaciju Akcionog plana za članstvo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da je u nedavno usvojenoj Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine naglašeno da nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet bh. institucija i da će te aktivnosti biti prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i implementaciji MAP-a, za koje postoji širok politički konsenzus u BiH.

Izetbegović je naglasio da Bosna i Hercegovina u slijedećih deset godina može postati stabilna i prosperitetna evropska država, “ali da joj je za to potrebna podrška”.

Potcrtao je da su politički odnosi i praktična saradnja Bosne i Hercegovine s NATO-om na zavidnom nivou. Podsjetio je da Bosna i Hercegovina kontinuirano učestvuje u mirovnim operacijama i UN-ovim posmatračkim misijama, pa je tako 60 pripadnika Oružanih snaga BiH raspoređeno u Afganistanu u okviru Misije “Odlučna podrška”, a još pet pripadnika u posmatračkim misijama UN-a u Kongu i Maliju.

Izetbegović je istakao da je aktivacija MAP-a od ključnog značaja za budući razvoj saradnje i odnosa Bosne i Hercegovine s NATO-om. Dodao je da bi to bio dodatni i sveobuhvatni mehanizam saradnje, kojim bi NATO i saveznici dali Bosni i Hercegovini mogućnost da dokaže da je odlučan, vrijedan i predan partner u procesu stvaranja sigurnijeg i stabilnijeg regiona.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je u sjedištu NATO-a u Briselu o ovim temama razgovarao je i s ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, članicama “Kvinte”.

Fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE