Izetbegović u Srebrenici na 28. godišnjicu ubistva 74 Bošnjaka na sportskom igralištu

bakir izetbegovic 4

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović posjetio je danas u Potočarima predstavnice udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Sa Izetbeggovićem je u Srebrenici boravio i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić.

Dočekala ih je predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa Muniara Subašić, kao i druge članice, s kojim su razgovarali o brojnim temama u vezi s aktivnostima ovih udruženja, ali i ključnim problemima s kojima se susreću Bošnjaci i povratnici.

“Na jedan ovako težak dan i godišnjicu kakva je 12. april 1993. godine, zločin koji je doveo do UN rezolucija o zaštićenim zonama, sjećamo se svih nevinih žrtava ubijenih u opsadi i genocidu u Srebrenici. Istovremeno, važno je što imamo ove mlade ljude koji rade na istraživanjima genocida. Toliko su snimili svjedočenja, realizirali Transkripte genocida, nekoliko istraživačkih publikacija, pa onda Izvještaj o slučajevima negiranja genocida, toliko toga za manje od godinu dana i zbog toga sam im zahvalan. To mi daje nadu da će nove generacije sačuvati Srebrenicu i istinu o genocidu”, poručio je Izetbegović.

Izetbegović je prisustvovao i obilježavanju godišnjice stradanja bošnjačkih civila na igralištu ispred Osnovne škole u Srebrenici, nakon čega se sastao sa rukovodstvom Memorijalnog centra.

“Institucije svih razina vlasti su pomogle projekte, imamo važan doprinos Evropske unije, Velike Britanije, Turske, Nizozemske kroz ulaganja u očuvanje Memorijala. Pozivam naše velike kompanije i uspješne privrednike da se ugrade u budućnost Memorijala kroz podršku. Hajde da ovdje imamo još više istraživača, da okupljamo bosansku pamet i ponudimo generaciji koja dolazi priliku da napravi one korake koje možda mi napravili nismo. Važno je”, zaključio je Izetbegović.

Danas će biti upriličeno i polaganje kamena temeljca za izgradnju Doma za stara lica Emmaus Potočari, a predsjednik Izetbegović će se zatim sastati i sa predstavnicima Inicijative Moja adresa Srebrenica.

IZVORklix.ba
Prethodni članakNakon zdravstvenih radnika i hronični bolesnici primili prve doze: Vakcina je spas!
Sljedeći članakUEFA sumnja da je čak šest utakmica namješteno u Srbiji