D8AEBF37 C513 4ED6 A71C 00EDCE42EF3D
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je boravio u posjeti Zenici gdje se sastao s predstavnicima Stranke demokratske akcije na gradskom i kantonalnom nivou te direktorom Kantonalne bolnice.

Izetbegović je razgovarao sa predsjednicima Kantonalnog odbora SDA Miralemom Galijaševićem i predsjednikom općinskog odbora SDA Nezirom Pivićem. Posjetio je i Kantonalnu bolnicu Zenica gdje je razgovarao s direktorom Rasimom Skomorcem, a tema razgovora bila je politička situacija te rekonstrukcija kantonalne bolnice Zenica s ciljem postizanja energetske efikasnosti.

“Mi smo danas u posjeti Zeničko-dobojskom kantonu, a sa mnom su kadrovi SDA iz Federalne vlade. Došli smo da vidimo kako Vlada FBiH može bolje pomoći ovom kantonu i da napravimo bolju saradnju. Oni su u kontaktu s FBiH ostvarili jače kontakte i dobro je da ekonomski parametri rastu, gdje god smo bili, i mislim da ćemo uskoro doći na predpandemijski nivo s brojem zaposlenih. BDP i prikupljanje poreza, kao i uvoz/izvoz očekujemo da se stabilizuje u proljeće 2022. godine”, kazao je Izetbegović.

Danas su SDA-ovci rekli da je Zeničko-dobojski kanton jedan od najrazvijenijih u FBiH, s najvećim izvozom kojeg je zabilježio rekonstrukcijom vlade i ekonomskim mjerama još za vrijeme premijera Miralema Galijaševića, te su pozitivni trendovi nastavljeni i do danas kada se ostvaruju projekti koji su bili ideje.

Tema razgovora u Kantonalnoj bolnici Zenica bila je i njena rekonstrukcija, a Izetbegović je kazao da će Vlada Federacije BiH pomoći ovoj ustanovi.

“Bolnici je potrebna potpora, prezentiran nam je projekt energetske efikasnosti koji će se realizovati sredstvima EBRD-a, ali će biti potrebna dodatna sredstva za nabavku opreme. Podrška Vlade FBiH u ovom segmentu neće izostati”, dodao je Izetbegović.

Na kraju je naglasio kako je Vlada FBiH proteklih dana osigurala 3,6 miliona za plaće, a prije nekoliko dana zaustavljena je i podjela pomoći prema kliničkim centrima kako bi se bolnice uvele u finansiranje i podjele većih sredstava od čega će desetine miliona KM biti izdvojeno za zeničku bolnicu.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je kazao da je provedba tendera za rekonstrukciju bolnice u toku te da su na današnjem sastanku tražili bolje razumijevanje za buduće investicije i raspodjelu nvoca.

“Prezentirali smo projekt energetske efikasnosti i tražili smo da se poveća količina sredstava i razumijevanje za buduće investicije kako bi građanima kantona osigurali što prije univerzitetsku bolnicu koja bi se razvijala sa svojim fakultetom, a time bismo zadržali i ljekare koji bi imali bolje uslove rada. Covid nam je bio zamah za razvoj, pokazali smo da su ovi kapaciteti potrebni te da nijedan klinički centar ne bi mogao zadovoljiti potrebe građana”, izjavio je Skomorac.

Dodao je da je podrška Vlade ZDK bila od velikog značaja u protekle dvije godine te da su povećanim izdvajanjem sredstava uspjeli u hodu rješavati probleme i mngoe stvri kako bi građani imali sve što im je potrebno za zdravstvenu zaštitu.

Na kraju je kazao da od Federalnog ministarstva zdravstva očekuju brže rješavanje odluke o statusu bolnice kako bi čim prije postala univerzitetska bolnica.