bakir izetbegovic
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije prihvatio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama po hitnom postupku, koji čini se da na današnjem glasanju neće ni biti usvojen. Predsjedavajući ovog doma Bakir Izetbegović je komentarisao ovu situaciju, ali i vakcine koje je Srbija poklonila BiH.

Ovaj prijedlog zakona po hitnom postupku trebalo je da omogući Bosni i Hercegovini jednostavniju nabavku vakcina.

– Član 10. Zakona o javnim nabavkama koji govori o izuzećima. Ukoliko mi ovo danas ne usvojimo, nabavke vakcina će podlijegati rokovima koji su propisani u zakonu i tada možemo mi biti krivi što nismo otklonili i tu prepreku za brzu nabavku vakcina. Osim što je evidentna sporost, indoletnost vlasti. Prošlo je u Predstavničkom domu. Apelujem na vas, nemojte da mi budemo oni koji su napravili još jednu prepreku i narodu koji nema ono što je potrebno da se zaštiti u ovom času od pandemije. Neophodno je uvrstiti izuzeće za nabavku vakcina, rekao je Izetbegović.

Relaksirati stvari
Međutim, SNSD-ovi delegati u Domu naroda smatraju da je to moguće i bez donošenja izmijena zakona.

– Cilj je bilo relaksirati stvari tako da svi budu sigurni kad se upuste u te procedure nabavke da neće odgovarati pred sudom jer su neke stvari radili, rekao je Izetbegović.

On dodaje kako je SNSD-ov potez pokušaj zaustavljanja olakšavanja nekih stvari kao što je nabavka vakcina.

– Treba jasnije precizirati te stvari – da se može skraćenim rokovima, da ste nadležni da to radite, da znate da nećete ući u zonu koja je protivzakonita”, rekao je.

Uzvraćanje gesta

Izetbegović je komentirao i potez predsjednika Srbije koji je danas u Sarajevo donio 10.000 vakcina AstraZeneca iz Indije koje su dovoljne za imunizaciju 5.000 osoba na šta je Izetbegović dao svoj komentar.

– Par hiljada vakcina neće nešto puno promijeniti, ali to jeste jedan gest gospodina Vučića. Svaki gest dobre volje je dobrodošao, nadam se da ćemo ići i u rješavanje težih pitanja, kazao je Izetbegović.

On dodaje kako je ovaj Vučićev čin u suštini uzvraćanje usluge.

– Ja ovaj lijep i simboličan gest vidim kao uzvratni gest na ono što je BiH uradila prije nekoliko mjeseci u Sandžaku, kada su naši ljekari otišli da pomognu, zaključio je Izetbegović.