AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović govorio je danas u intervju za Fenu i na pandemiju koronavirusa.

On je napomenuo da je “u Evropi nabavljeno više od 20.000 respiratora istih koje je i BiH nabavila i po istim cijenama, ali nigdje nije bilo afere osim u BiH”

No, Izetbegović je, očigledno zaboravio na činjenicu da se nabavljeni respiratori ne preporučuje u primjena u jedinicama intenzivne terapije.

– Kupljena i isporučena medicinska oprema (respiratori, ACM812A) ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njena primjena u jedinicama intenzivne terapije.

Faksimil optužnice Tužilaštva BiH

Odnosno, oni nisu namijenjeni za upotrebu u invazivnom liječenju, posebno za bolesnike s COVID-19 koji su u kritičnom stanju i kojima može trebati dugotrajna invazivna i visoko/niska ventilacija. To su utvrdili vještaci koje je angažiralo Tužilaštvo BiH.

Osim toga, ovo se navodi i u optužnici Tužilaštva BiH koju je, nakon višemjesečne istrage, prije nekoliko dana podiglo optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikreta Hodžića, vlasnika „Srebrene maline“, te dopremijerke Jelke Milićević.

Ova nabavka koštala je državu 10,5 miliona KM, a bolnice ih uopće ne koriste.