Portal 072info

Izetbegović: Znam kako živi narod i ja živim od 8.000 KM

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostovao je večeras u emisiji PRESSING koja se emituje na N1 televiziji. Vidno iznenađen pitanjima o direktoru OSA BiH Osmanu Mehmedagiću zvanom Osmica predsjednik SDA pitao je urednika i voditelja emisije Amira Zukića: “Kuda ide ova emisija?!”.

Izetbegović je na početku razgovora upitan zna li uopšte kako živi narod, a on je odgovorio da zna i da je dvije trećine plaće dao narodu za vrijeme koronavirusa. Istakao je i kako on nema automobil, da je proteklih nekoliko mjeseci pregurao sa 8.000 KM te da on ima običnu kuću, a ne neku vilu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Voditelj Amir Zukić pitao je Izetbegovića o aferi „Asim“ i riječima koje je izgovorio Asim Sarajlić. Podsjetio je da Sarajlić na tom snimku trguje utjecajem, obećava zaposlenje i tvrdi da je uz pomoć direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića „završio“ da Abdulah Skaka bude izabran za gradonačelnika Sarajeva.

„Ne znam šta je tu mogao pomoći Mehmedagić. Nemojte ga uvlačiti u to“, rekao je Izetbegović dodajući da je SDA formirala komisiju koju čine Denis Zvizdić, Safet Softić i Mirsad Zaimović i koja se treba izjasniti o cijelom slučaju vezanom za Kantonalni odbor SDA Sarajevo.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je rekao da je Asim Sarajlić napravio grešku i da nije trebao obećavati stvari koje nije mogao da uradi. Kako kaže, Sarajlić je podnio ostavku, a u Dom naroda PSBiH izabran je u Parlamentu FBiH.

„On je dva puta ranjavan. Mi mu nećemo uzeti hljeb. On ima pravo da brani ovu zemlju. Sarajlić je ugasio svoju karijeru“, kazao je Izetbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izetbegović je upitan jesu li pravosudni procesi protiv funkcionera SDA „atak na Bošnjake“ kao što je atakom na Bošnjake nazvao aferu „Respiratori“ u kojoj je osumnjičen premijer FBiH Fadil Novalić iz SDA.  

„Uopšte nemate sličnih slučajeva kada su u pitanju Hrvati. Odnos prema bošnjačkim generalima je takav da se pokušavaju izjednačiti strane. Niko neće zovnuti premijera RS-a i pitati ga kako je napravio bolnicu, ali hoće našeg premijera i držati ga tri dana“, kazao je Izetbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istakao je da Fadil Novalić nije kriv i da će se to dokazati na sudu. Dodao je da njegova supruga Sebija Izetbegović nema nikakvu ulogu u aferi „Respiratori“ i da je niko nije konsultirao prilikom nabavke respiratora.

Izetbegović je rekao da su druge dvije strane stavile pod kontrolu Tužilaštvo BiH koje sada pokušava maknuti predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca. Zukić mu je kontrirao kako su upravo SNSD i HDZ koalicioni partneri SDA. Ostalo je nejasno, ako je Tužilaštvo BiH pod kontrolom SNSD-a i HDZ-a da li Izetbegovićeva odbrana Debeveca znači da je Sud BiH pod kontrolom SDA.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik SDA poručio je kako SDA neće HDZ-u dati Upravu za indirektno oporezivanje (UIO), ali da nije isključeno da će se zadržati status qou jer ni SDA ne može uzeti UIO.

Opozicija već duže vrijeme kritikuje SDA kako je dala SNSD-u kontrolni paket u Domu naroda PSBiH. On je odgovorio da to nije tako i da se Mladen Bosić iz SDS-a drži dosljednije od SNSD-a u bojkotu Doma naroda PSBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik SDA je upitan zašto je dopustio da entiteti odlučuju o pitanjima iz državne nadležnosti poput otvaranja granica i vanjske politike.

„Oni se mogu samo usaglasiti. Tražila je to i Vlada RS-a, a i federalna ministrica Edita Đapo. Ali država će odlučiti“, rekao je Izetbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zašto silno insistirate za izboru Osmana Mehmedagića zvanog Osmica za direktora OSA? Zašto bi bilo ko poštovao zakone kada Vi insistirate na nezakonitom imenovanju?”, pitao je Zukić.

„Ako nema diplomu ne može biti imenovan. Studirao je u Sarajevu i drugim mjestima, nešto u Tuzli. Ako nema diplomu ne može biti imenovan i o tome ne odlučujem ja. Ako nema diplomu neka ga smjene. Ja insistiram da ga smjene ako nema diplomu. Smjenili bi ga do sad da nema diplomu. Na toj poziciji treba biti sposoban i vrlo inteligentan patriota. Čovjek koji je spreman žrtvovati i vrijeme i život za ovu zemlju“, rekao je Izetbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istakao je da on vjeruje Osmanu Mehmedagiću jer je OSA imala mnogo uspješnih akcija, odnosno da je imala jako dobru saradnju sa zemljama EU i SAD-u. Kako kaže, Mehmedagić ima sjajan odnos sa Srbima i Hrvatima unutar OSA-e.

On je direktno upitan i da li mu Osmica donosi izvještaje tj. da li direktor OSA BiH služi za uhođenje političkih protivnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„To su sve gluposti. Ne znam kuda ide ova emisija. To su tračevi i budalaštine“, rekao je Izetbegović.

Zukić ga je podsjetio da je Mehmedagič mafijaškim metodama posredova, prema navodima Asima Sarajlića, u izboru gradonačelnika Sarajeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Ne vidim kako je to mogao uraditi. Vrijeme je da krenemo ka drugim temama“, poručio je Izetbegović.

Podijelite članak
  • 1.2K
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

IZETBEGOVIĆ: U Zagreb sam došao da promijenimo atmosferu, da ne tražimo rješenja s Dodikom nego među sobom

072info.com

Zaboravio očeve citate: Putovanjem u Zagreb Bakir Izetbegović obesmislio institucije BiH

072info.com

Završen sastanak u Zagrebu: Hrvatska će pomoći BiH na evropskom i reformskom putu

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)