Izetbegović, Zvizdić i Novalić sa privrednicima ZDK

Zeničko dobojski kanton danas popodne posjetila je visoka delegacija državnih i federalnih zvaničnika, federalni premijer,Fadil Novalić, predsjedavajući Vijeća ministara, Denis Zvizdić i član Predsjedništva BIH, Bakir Izetbegović.

Nakon susreta sa premijerom ZDK, Miralemom Galijaševićem,upriličen je i sastanak sa privrednicima sa područja Zeničko-dobojkog kantona.

Premijer Zeničko dobojskog kantona Miralem Galijašević,sa saradnicima razgovarao je iza zatvorenih vrata sa članom Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem,predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Denisom Zvizdićem i federalnim premijerom, Fadilom Novalićem.

Na sastanku sa privrednicima u hotelu „Zenica“ razmatrana je provedba reformske agende i aktuelne zakonske regulative. Pored toga bilo je govora i o konkretnim projektima. Član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je izjavio da je data ideja o toplifikaciji, te da bi provedba projekta mogla donijeti značajno angažovanje građevinske operative,a navodno projekat je isplativ i samoodrživ.Izetbegović je kazao da je funkcionisanje koalicije na državnom nivou svima u interesu,navodeći među ostalim aranžman sa MMF-om.

Federalni premijer,Fadil Novalić je dao odgovor oko statusa privrednog društva Željezara Zenica,kazavši da postoji imovina ovog privrednog društva,koja će ići u prodaju i na taj način bit će riješeno pitanje otpremnina i uvezivanja radnog staža radnicima.Što se tiče primjedbi privrednika sa područja ZDK bit će ozbiljno uzete u razmatranje,uostalom kao i prilikom posjeta drugim kantonima,kazao je Novalić.

Grupacija poslodavaca ZDK iznijela je svoje prijedloge za poboljšanje ukupnog privrednog ambijenta. Predsjednik Grupacije, Ibrahim Meškić je ukazao da je provedba reformske agende spora,te da će poslodavci i dalje vršiti pritisak na Vladu FBiH, u cilju popravke zakonskih rješenja.  

RTVZE