Izgovorio bratovo ime i pao mrtav

Podijelite vijest

461510_ubistvo-kaludjerica220414ras-foto-dimitrije-goll-45_f

„Miloše!”, posljednje je što je izustio Marko Jakovljević pogledavši u starijeg brata prije nego što je pao pokošen metkom preksinoć u školskom dvorištu.

Igranje pištoljem bilo je kobno po ovog šesnaestogodišnjeg dječaka, ubijenog preksinoć u dvorištu Osnovne škole “Aleksa Šantić” u Kaluđerici.

Ko je držao pištolj, kako je on opalio i kako se dogodilo da metak pogodi Marka, policija još uvijek utvrđuje. U pritvoru su zadržani Markov rođeni brat Miloš (19) i još dvojica drugara. Kako “Blic” saznaje, Miloš je osumnjičen za ubistvo, a ostala dvojica za saučesništvo.

„Sva trojica su pala na poligrafskom ispitivanju, i kod sve trojice su na rukama nađene barutne čestice, što je bilo dovoljno da im se odredi zadržavanje. Ko je od njih pucao, i da li je neko od njih ispalio smrtonosni hitac, još nije poznato jer nijedan ne priznaje krivicu“, kaže za „Blic“ izvor iz beogradske policije.

Prva verzija da je dječak ubijen hicem koji je ispaljen iz automobila u pokretu pala je u vodu ubrzo poslije uviđaja. Ovu verziju policiji je ispričao otac ubijenog dečaka, pozivajući se na ono što mu je ispričao stariji sin, koji je u momentu ubistva također bio u školskom dvorištu. Policija je, međutim, sigurna da spornog vozila nije bilo i da je ta priča izmišljena da bi se sakrili stvarni krivci.

Jučer u podne, po prijavi građana, u obližnjoj rijeci, tri kilometra dalje od škole policija je pronašla i pištolj, koji je dat na vještačenje kako bi se utvrdilo da li je iz njega ispaljen smrtonosni hitac.

„U pitanju je pištolj 7,65, hromiran i sa kompresorom. Ispituje se ko je vlasnik pištolja“, kažu u policiji navodeći da su građani „vidjeli djecu koja su se sumnjivo ponašala i nešto bacila u rijeku“.

Inspektori su jučer saslušali i ostalu djecu koja su u ponedeljak bila u školskom dvorištu. Niko od njih nije htio da oda ubicu.

download

Stariji sin mi ispričao za „mercedes“

Markov otac kaže da je nakratko uspio da vidi starijeg sina, koji mu je rekao da je samo čuo pucanj.

„Kada se okrenuo, čuo je kako ga Marko doziva, a zatim video kako mu na usta i nos izbija krv. I onda je pao. Stariji sin mi je rekao da je blizu škole viđen crni “mercedes”. Možda je neko iz njega pucao. Ne znam šta da mislim, nisu mi dali da pričam s njim“, očajan je otac Goran.

„Razgovarano je sa više od 15 djece, neki pominju automobil u pokretu, drugi imaju neku drugu priču, ali je jasno da svi lažu i kriju šta se zaista desilo“, kažu u policiji i navode da će zvanično saslušanje tek biti obavljeno budući da u njihovim pričama ima dosta nejasnoća.

U policiji je saslušan i rođak, koji je tvrdio da je jedino što je čuo bio pucanj, a kada se okrenuo, Marko je već ležao na zemlji.

461509_ubistvo-kaludjerica220414ras-foto-dimitrije-goll-37_hs

Bratu ubijenog mladića i još dvojici određen pritvor

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana trojici mladića koji se sumnjiče da su umiješani u pucnjavu u kojoj je u ponedeljak ubijen Marko Jakovljević (16) u Kaluđerici.

„Bratu ubijenog mladića Milošu Jakovljeviću (20) sudija za prethodni postupak je odredio pritvor zbog opasnosti da bi mogao da utiče na svjedoke, kao i zbog visine kazne za djelo koje mu se stavlja na teret a koja je preko 10 godina zatvora“, rekla je večeras Tanjugu portparol suda Dušica Ristić.

Pritvor mu je određen i jer su način izvršenja i posljedica djela doveli do uznemirenja javnosti, napomenula je Ristić.

Stefanu Đurđeviću i Strahinji Blagojeviću, kako je navela, pritvor je određen zbog postojonja okolnosti da bi boravkom na slobodi mogli da utiču na svjedoke.

Marko Jakoljević je nastradao u ponedjeljak od hica iz pištolja koji ga je pogodio u leđa. Usmrćen je ispred kapije dvorišta OŠ “Miloje Vasić” u Kaluđerici gdje je bio s nekoliko drugara i dvije prijateljice. 

Tanjug