Izgradnja ceste Stolac-Neum u punom jeku

zaba
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon potpisanog ugovora za izgradnju ceste Neum – Stolac, dionica Hutovo – Cerovica – Stolovi, nastavljeni su radovi na izgradnji posljednje dionice kojom će se konačno kompletirati izgradnja ceste Neum – Stolac. Vrijednost ugovora je 17.741.636,45 KM, a rok za izvođenje je 14 mjeseci.

Na budućoj dionici ceste Neum-Stolac radovi su u punom jeku. Najzahtjevniji dio projekta – tunel Žaba u dužini od oko 1 kilometra, privodi se kraju. Za nekoliko dana će biti asfaltiran, a kraj oktobra rok je za završetak svih radova na tunelu. Započeli su i radovi na posljednoj dionici ceste Hutovo-Cerovica-Stolovi.

“Trenutno u toku imamo 3 dionice na kojima se obavljaju radovi, to je LOT 4, tunel Žaba, imamo LOT 7 dionica od 8,8, km u općini Stolac i počeli smo s radovima da spojimo Broćanac do tunela Žabe”, kaže inženjer Adnan Mostarlić.

“Projekt traje 2 godine i podijeljen u 7 sekcija. Dvije su potpuno završene. Ova sekcija će biti završena do kraja oktobra, a ostale sljedeće godine. Ovaj tunel iza nas, kao i kompletna cesta će značajno doprinijeti brzini i sigurnosti prometa, kako lokalnom stanovništvu tako i putnicima”, kazao je Peter Murphy, voditelj nadzora izgradnje.

Za cjelokupan projekat izgradnje ceste Neum – Stolac biti će utrošeno oko 72 miliona maraka. Njen završetak posebno iščekuju turistički radnici i stanovnici Neuma, jer će se time skratiti i olakšati putovanje, a nadaju se i poboljšati turistički polažaj našeg jedinog primorskog grada.

“Došli ste ovim putem, vidjeli ste kako je uzak put, računska brzina je mozda 40 km na sat, a ovdje je brzina projektirana 80 km, samim tim skraćuje upola putovanje”, naglašava Mostarlić.

Kompletna dionica ceste Stolac-Neum, u dužini od 36 kilometara, trebala bi biti u funkciji do kraja iduće godine. Time će se jedini bosanskohercegovački grad na moru konačno povezati kvalitetnom magistralnom cestom s ostatkom zemlje.

BHRT

GODISNJICA
MARKETING