Izgradnja najzahtjevnijeg dijela dionice na koridoru Vc počinje do kraja godine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Izgradnja najzahtjevnijeg dijela dionice autoceste na koridoru Vc u središnjem dijelu BiH, za koju je potpisan zajam s OPEC-ovim Fondom za međunarodni razvoj (OFID) ukupne vrijednosti gotovo 50 miliona eura, trebala bi početi do kraja godine, potvrdili su u petak za Hinu iz Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH.

“Tokom 2017. godine proveli smo predkvalifikacijski natječaj za izgradnju dionice autoceste od Nemile do Donje Gračanice na Koridoru Vc. Otvaranje ponuda će biti krejam septembra te očekujemo da ćemo do kraja godine uvesti izvođače u radove”, rekao je direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić.

Projekt se sastoji od izgradnje 17,7 kilometara duge dionice autoceste na koridoru Vc na potezu Nemila – Donja Gračanica, koja uključuje 5,7 kilometara dugu poddionicu Nemila – Vranduk, 5,1 kilometra dugu poddionicu Vranduk- Ponirak, te 6,9 kilometara dugu poddionicu Ponirak – Donja Gračanica, navode JP Autoceste Federacije BiH.

Gradnja najzahtjevnije poddionice Vranduk – Ponirak, na kojoj će biti izgrađeni jedan tunel, dva mosta i tri vijadukta, trebala bi započeti do kraja godine, kaže Terzić.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i glavni direktor OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID) Suleiman Jasir Al-Herbish potpisali su u četvrtak sporazum o finansiranju izgradnje poddionice od Nemile do Donje Gračanice na Koridoru Vc.

“Nama je koridor Vc jedan od najvažnijih državnih interesa. Posebno smo zahvalni vodstvu OFID-a koje je prepoznalo interes i potrebu da se uključi u izgradnju ceste na Kordoru Vc”, kazao je tom prilikom Bevanda.

“Nakon kraćeg zastoja zbog krize u usvajanju Zakona o trošarinama nastavili smo našu saradnju”, dodao je.

Izgradnja autoceste više mjeseci je bila u zastoju zbog prijepora vlasti oko uvođenja dodatnih akciza na gorivo što je bio uvjet brojnih kreditora za finansiranje tog infrastrukturnog projekta.

Dužnosnik OFID-a naglasio je važnost suradnje BiH s OPEC-om koja je uspostavljena još 1997. godine.

“Uloženo je blizu 200 miliona dolara u obrazovanje, stambeni fond i transport, ali samo osam posto u sektor transporta”, podsjetio je.

Ukupna je vrijednost kredita za gradnju dionice od Nemile do Donje Gračanice oko 50 miliona eura, s rokom otplate od 20 godina i grace periodom od pet godina. Potpisan je i projektni sporazum, kojim je precizirano da je rok izgradnje 24 mjeseca.

Nakon potpisivanja ugovora o kreditu razmatrana je i mogućnost zatvaranja finansijske konstrukcije za gradnju brze ceste Sarajevo-Goražde, dodaje se u saopćenju JP-a Autoceste Federacije BiH. (Hina)