Izgradnja skladišta radioaktivnog otpada: Bh. eksperti krajem mjeseca obilaze Trgovsku goru

o
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Članovi bh. ekspertnog tima 28. septembra odlaze na Trgovsku goru da bi na licu mjesta sagledali šta Hrvatska trenutno radi na toj lokaciji, gdje planiraju da skladište radioaktivni otpad i istrošeno gorivo iz Nuklearne elektrane „Krško“, potvrdio je za „Avaz“ predsjedavajući ovog tima Emir Dizdarević.

Četiri pravca

– Imamo četiri pravca koja ćemo posmatrati na terenu. Imamo predstavnike za geološki dio, ići će i jedan predstavnik za zaštitu zdravlja koji će monitorirati radiološko stanje na terenu. Idemo da vidimo kakav je teren, a treći dio stručnjaka tiče se konstrukcije objekta koji Hrvatska želi da renovira, a kako bi ga koristili za smještaj radioaktivnog otpada. Imaju u toj bivšoj kasarni Čerkezovac neki i betonski podzemni tuneli – pojasnio je Dizdarević.

Dodao je da su na terenu instalirane mjerne stanice koje prate kretanje tla, a zbog sve češćih zemljotresa na tom području.

– Hrvatska planira graditi i novi objekt na tom području, bio bi od betona i u njemu bi se smještao nisko i srednje radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane „Krško“. Naš tim ima i profesora iz oblasti seizmologije i on će ići s nama. Jer zemljotresi i skladište radioaktivnog otpada ne idu zajedno, a posebno ako uzmemo u obzir ono što se dešavalo u Petrinji. To je značajan rizik – istakao je Dizdarević.

Prema njegovim riječima, ekspertni tim će sastaviti svoj izvještaj nakon posjete, a koji će sadržavati sve aspekte koji se tiču ovog projekta.

Stav svih

– Jasno je da je stav svih u BiH da Trgovska gora ne može biti mjesto za skladištenje tog otpada. Ali to je odluka Sabora Hrvatske i njihove institucije to moraju poštovati dok se ne donese drugačija odluka. Trenutno ja ne vidim mogućnost da Sabor odredi neku drugu lokaciju – kazao je Dizdarević.

Dodao je da bi izlaz iz ovog problema mogao biti obraćanje institucijama Evropske unije.

– Ukoliko ne urade novi program do kraja ove godine, morat će plaćati penale koji nisu mali. Dakle, moramo alarmirati institucije EU da Trgovska gora nije adekvatna lokacija – zaključio je Dizdarević.

Otpad koji se razgrađuje 300 godin

Opasnost od ovakvog odlagališta je u tome što će se tu skladištiti različite vrste radioaktivnog otpada. Tu će biti i visokoradioaktivni otpad, u šta spada potrošeno gorivo. U najboljem slučaju, ako bi potrošeno gorivo iz Nuklearne elektrane „Krško“ otišlo na tehnološku preradu, i dalje bi se o njemu trebalo brinuti 300 godina.