Portal 072info

Izgradnja taktilnih staza u Zenici počinje ovog proljeća

Izgradnja taktilnih staza na trotoaru i kružnim raskrsnicama u Zenici od neprocjenjivog je značaja za slijepe i slabovidne osobe, kaže za „Avaz” Akif Smailhodžić, saobraćajni inžinjer i jedan od najpoznatijih projektanata iz ove oblasti.

Prihvatili standarde

Smailhodžić ističe da je naša zemlja prihvatila standarde za invalidne osobe u oblasti saobraćaja te da ih mora i ispunjavati.

– Zenica je grad kružnih tokova, koji su izuzetno nepovoljni po hendikepirane osobe, pogotovo nakon izgradnje Glavne gradske magistrale (GGM). Čak se ne bi smjele pustiti u funkciju ovakve saobraćajnice bez zadovoljenih standarda, ali, eto, kod nas sve može pa i to – kaže Smailhodžić.

Ovaj saobraćajni inžinjer sarađuje s Udruženjem slijepih osoba iz Zenice. Zajedno su, kako kaže, predlagali izgradnju glavnih koridora taktilnih staza, od Autobuske stanice do Općine, banke, bolnice i šoping-centra.

– Po tim stazama slijepe osobe mogle bi se samostalno kretati pomoću bijelog štapa. Međutim, od te ideje ništa još nema. To uopće nije skupa investicija. Taktilne podloge mogu biti od plastike ili salivene betonom. U svijetu se dosta lako rješava. Tamo se slijepe osobe kreću samostalno po ovim taktilnim stazama – pojašnjava Smailhodžić.

Sve spremno

Kako nam je rekao Mirsad Heleg, direktor Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada ”Zenica”, izgradnja taktilnih staza planirana je za ovo proljeće. Prema njegovim riječima, sve je spremno za ovaj projekt.

– Planirano je njihovo postavljanje na svim kružnim raskrsnicama na GGM-u. To nije veliki posao i nadam se da će radovi krenuti vrlo brzo – ističe Heleg.

 

Avaz.ba

Podijelite članak