Portal 072info

Izgradnju zeničke toplane usporavaju administrativne procedure

Realizovanje projekta izgradnje nove toplane kojim će biti osigurano kvalitetno grijanje Grada Zenica usporavaju komplicirane administrativne procedure u vezi s pribavljanjem građevinske dozvole. Energetski kapacitet vrijednosti 53 miliona eura, bi trebao biti završen do polovine, a u punoj funkciji do oktobra 2020. godine.

U krug pogona Energetike u Arcelor Mittalu pristižu ključni elementi buduće toplane kapaciteta koji će, najavljeno je, trajno riješiti i pitanje grijanja grada i to na ekološki prihvatljiv način. Do kraja oktobra bit će isporučeni novi kotlovi, dva od potrebna tri su već u krugu Arcelor Mittala.

– Svi moramo razmišljati o našoj obavezi koju imamo prema građanima Zenice kako bismo obezbijedili rješenje za grijanje Grada do oktobra 2020. godine. Moj zahtjev prema svima koji su u vlasti da nam pomognu da završimo ovaj projekt na vrijeme. Nama treba vaša podrška kako bismo mogli pomoći građanima – poručio je Biju Nair, generalni direktor Arcelor Mittal Zenica.

Čeka se građevinska dozvola koju treba da izda Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Taj dokument je, pak, uvjetovan brojnim suglasnostima, među ostalim i elektroenergetskom. Tu suglasnost izdaje Regulatorna komisija za energiju, ali nakon što podnosilac zahtjeva ispuni uvjete koje projektnim zadatkom postavlja Nezavisni operater sistema i Elektroprijenos.

– Trenutno projekt ide po planu, osim same izgradnje objekta, koja će početi kada dobijemo građevinsku dozvolu. Važno je da svi razumiju da je ovaj projekat veoma bitan za grad Zenicu i za Arcelor Mittal Zenica – zaključio je direktor Toplane Zenica Nikil Mehta.

Buduća toplana, investicija vrijednosti 53 miliona eura, zajednički je projekt Arcelor Mittala i Grada Zenica, te dva partnera iz Finske. Izgradnjom tog energetskog kapaciteta, ranije je istaknuto, ugalj se više neće koristiti, zamijeniće ga plinovi, nus proizvodi tehnološkog procesa u Arcelor Mittalu. Uz pouzdano i kvalitetno grijanje, tako bi trebalo biti značajno smanjeno i zagađenja zraka sumpordioksidom.

Federalna.ba

Podijelite članak
  • 62
    Shares

Počitajte još

Čuli su se užasni vrisci: Ovo je Zeničanin koji je vozio pijan i pod zabranom

Redakcija

Održana “Sedmica zdravlja 2019” ArcelorMittal Zenica

072info

Kasumović pomogao studentu iz Zenice da svoje znanje proširi u SAD-u

072info